Avui ha començat a l’Audiència Nacional un dels judicis de l’any: el dels papers de Bárcenas, que investiga el pagament de la reforma de la seu de Gènova amb diners de la caixa B així com el possible delicte fiscal del PP, com a organització, en no tributar el milió d’euros que va costar. Podemos no ha desaprofitat l'ocasió i ha replicat l'inici del judici amb un vídeo a les xarxes que compara el Partit Popular amb la sèrie Los Soprano.

Aquesta sèrie gira a l'entorn d'una família de Nova Jersey que, tot i l'aparent normalitat, el pare, Tony Soprano, dirigeix una organització criminal en què també estan implicats altres membres de la família. Menresant, fa creure a la resta que es dedica a la gestió de residus. 

Arran d'aquesta mítica sèrie, Podemos ha fet un vídeo en què es comparen els personatges amb algunes personalitats del Partit Popular també implicats en altres escàndols com Crtistina Cifuenes, José Maria Aznar, Ana Botella, Rodrigo Rato o Ignacio González: "Los SoPPrano".

El judici

En aquest judici s’investiga el pagament de la reforma de la seu de Gènova amb diners de la caixa B així com el possible delicte fiscal del PP, com a organització, en no tributar el milió d’euros que va costar. Durant la vista d’aquest dilluns, que està resolent les qüestions prèvies i previsiblement s’allargarà dos dies, l’advocat Gustavo Galán ha sol·licitat l’eventual acarament entre Rajoy i Bárcenas per esclarir possibles contradiccions. En aquest sentit, el lletrat ha justificat que “no li agrada generar cap circ”, però que “en coherència processal, resultaria il·lògic que aquesta defensa no sol·licités aquesta testifical”.

Per altra banda, Gustavo Galán ha revelat que la gravació a la qual es refereix el seu client en l’escrit  a la Fiscalia Anticorrupció va ser realitzada pel periodista Francisco Mercado el 2013 a l’extresorer popular Álvaro Lapuerta.  Així, en les qüestions prèvies, el lletrat de Luis Bárcenas també ha demanat el testimoni del periodista d’El País Francisco MercadoÁlvaro Lapuerta, com Bárcenas, també va ser processat en aquesta causa, però va morir el 2018. Va arribar a denunciar Mercado per la publicació, una querella que va ser desestimada.

En el seu escrit a la Fiscalia Anticorrupció la setmana passada, Bárcenas relatava com el partit conservador va finançar-se il·legalment durant gairebé tres dècades, entre els anys 1982 i 2009. Ho feia a través de donacions d'empreses –que sobrepassaven els límits legals de la llei de partits– i algunes d'aquestes tenien contraprestacions a canvi de suculents contractes públics. I assenyalava directament l'expresident Mariano Rajoy, que ho sabia tot.

 

Imatge principal: La seu del PP a Gènova / Europa Press