Avui ha començat a l’Audiència Nacional un dels judicis de l’any: el dels papers de Bárcenas. I ho ha fet amb tota la carn a la graella. La setmana passada, l’extresorer del PP apuntava en el seu escrit a la Fiscalia Anticorrupció contra l’expresident Mariano Rajoy. Aquest dilluns, la seva defensa hi ha reiterat, assegurant que demanarà un acarament amb l’exmandatari per valorar les possibles contradiccions. Està previst que Rajoy declari en condició de testimoni durant la vista oral.

En aquest judici s’investiga el pagament de la reforma de la seu de Gènova amb diners de la caixa B així com el possible delicte fiscal del PP, com a organització, en no tributar el milió d’euros que va costar. Durant la vista d’aquest dilluns, que està resolent les qüestions prèvies i previsiblement s’allargarà dos dies, l’advocat Gustavo Galán ha sol·licitat l’eventual acarament entre Rajoy i Bárcenas per esclarir possibles contradiccions en cas que donin versions contraposades. En aquest sentit, el lletrat ha justificat que “no li agrada generar cap circ”, però que “en coherència processal, resultaria il·lògic que aquesta defensa no sol·licités aquesta testifical”.

Per altra banda, Gustavo Galán ha revelat que la gravació a la qual es refereix el seu client en l’escrit  a la Fiscalia Anticorrupció va ser realitzada pel periodista Francisco Mercado el 2013 a l’extresorer popular Álvaro Lapuerta.  Així, en les qüestions prèvies, el lletrat de Luis Bárcenas també ha demanat el testimoni del periodista d’El País Francisco Mercado. Álvaro Lapuerta, com Bárcenas, també va ser processat en aquesta causa, però va morir el 2018. Va arribar a denunciar Mercado per la publicació, una querella que va ser desestimada.

En el seu escrit a la Fiscalia Anticorrupció la setmana passada, Bárcenas relatava com el partit conservador va finançar-se il·legalment durant gairebé tres dècades, entre els anys 1982 i 2009. Ho feia a través de donacions d'empreses –que sobrepassaven els límits legals de la llei de partits– i algunes d'aquestes tenien contraprestacions a canvi de suculents contractes públics. I assenyalava directament l'expresident Mariano Rajoy, que ho sabia tot.

Finalment, la defensa de Bárcenas ha denunciat com, en el marc de l'Operació Kitchen, es va arrabassar al seu client una documentació que desmotraria el seu relat. Tindran menys proves i questa mancança desemboca en un "dèficit" per a la seva credibilitat. 

La fiscalia no hi veu novetats “substancials”

En un comunicat difós aquest mateix dilluns, la Fiscalia ha negat cap pacte amb Luis Bárcenas per influir en les eleccions del 14-F, una teoria de la conspiració que avui ha denunciat Pablo Casado. “Anticorrupció no s'ha dirigit en cap moment a Luis Bárcenas en cerca de col·laboració”, ha assegurat el ministeri públic. Per altra banda, en el mateix document, la Fiscalia aigualeix la confessió per escrit de Bárcenas, perquè “aporta escasses novetats” i cap d’aquestes és “substanctial” respecte de l’objecte d’acusació en aquest judici.

En representació del PP, durant la vista d'avui, l’advocat Jesús Santos ha acusat les acusacions particulars --entre les quals es troba l'observatori DESC amb Gonzalo Boye al capdavant-- i la defensa de Luis Bárcenas  de tenir “finalitats polítiques”. Concretament, ha denunciat la voluntat de “desgastar” els populars de “crear un circ mediàtic”. El lletrat ha rebutjat que se citi com a testimonis els expresidents Mariano Rajoy i José María Aznar.

Què es jutja?

L'objecte d'aquesta peça és el pagament de la reforma d'una part de la seu del Partit Popular, al carrer Génova 13 de Madrid, amb 900.000 euros de diner negre procedents de la caixa B del partit, on entraven ingressos irregulars de grans empreses i també en sortien sobresous als principals càrrecs del partit. Una comptabilitat paral·lela que es va prolongar, com a mínim, dues dècades. El judici també busca esclarir si el PP va cometre delicte fiscal en no declarar les donacions presumptament il·legals d'empresaris i si Luis Bárcenas, llavors tresorer de la formació, va quedar-se amb una part d'aquests diners. Està previst que el judici s'allargui fins al mes de maig. 

Qui està acusat?

Luis Bárcenas és el principal acusat. Complint ja una condemna de 29 anys de presó per la primera època de la Gürtel, ara s'enfronta a cinc anys més pels delictes d'apropiació indeguda, contra la Hisenda Pública i falsedat documental. L'acompanyaran al banc dels acusats l'exgerent del PP Cristóbal Páez i tres responsables de la constructora que va dur a terme les obres de Génova. Però el PP com a organització s'enfronta a una nova condemna com a responsable civil subsidiari dels delictes investigats. En canvi, no s'asseuran al banc dels acusats, però sí al dels testimonis, persones clau com els expresidents José María Aznar i Mariano Rajoy; els exsecretaris generals María Dolores de Cospedal, Javier Arenas, Francisco Álvarez Cascos i Ángel Acebes, o l'expresident del Senat Pío García Escudero, entre altres. No estan acusats, però Bárcenas apuntarà previsiblement contra ells.

Demà es decidirà si es manté el judici

Demà acabarà la vista de qüestions prèvies i, entre altres coses, el tribunal decidirà si es manté la vista al llarg d’aquesta setmana, o si s’ajorna. Així ho ha demanat la defensa de Cristóbal Páez, exgerent del PP, que es troba confinat després d’haver donat positiu per coronavirus. Després de les qüestions prèvies ja vindran les declaracions dels diversos acusats, començant per la més esperada, la de Luis Bárcenas. Avui Páez, que hi ha estat present per videoconferència, no feia bona cara.