Junts ha exposat obertament davant de l'hemicicle les diferències que manté amb ERC i ha exigit al president, Pere Aragonès, que respongui si pensa complir els compromisos que incloïa el pacte que va permetre la seva investidura i que encara no s'han materialitzat. No només això, el president del grup parlamentari de Junts, Albert Batet, ha advertit que en cas que no es concreti aquesta resposta demanarà al president, Pere Aragonès, que se sotmeti a una qüestió de confiança. De la seva banda, Aragonès ha reclamat als socis un compromís clar amb l'estabilitat del Govern.

Després de setmanes en què Junts ha reclamat als republicans el compliment dels acords relatius a la taula de diàleg, la direcció estratègica de l'independentisme i la coordinació a Madrid, Batet ha reclamat a Aragonès "garanties i concreció". "Cal que hi hagi confiança i, davant d'un problema de confiança, si no hi ha aquesta concreció, per radicalitat democràtica li demanarem que se sotmeti a una qüestió de confiança al Parlament, com va fer el president Puigdemont fa cinc anys", ha deixat caure el president del grup parlamentari de Junts. Batet ha assegurat que la qüestió de confiança a què es va sotmetre el president Carles Puigdemont el 2016 es va convertir en una oportunitat que va permetre construir una cadena de confiances. Des de la tribuna d'autoritats seguia el debat la presidenta del Parlament suspesa, Laura Borràs, i el secretari general de Junts, Jordi Turull.

Batet havia emplaçat repetidament Aragonès a no defugir la seva pregunta. "Volem saber si pensa complir o no els tres punts de l’acord que per nosaltres son essencials, direcció estratègica, coordinació a Madrid i taula de diàleg. Per nosaltres és bàsic aquí sí que necessitem claredat. Per això necessitem una resposta", ha exigit.

Batet ha subratllat que el moll de l'os és la confiança i s’ha preguntat, en referència a la proposta de Pacte de Claredat que Aragonès ha exposat al matí davant del ple, de quina manera Junts pot avalar una nova proposat si no s’ha acomplert aquell acord. “Vostè és president perquè té el suport de 74 diputats. No es pot actuar al marge d’aquesta cultura de coalició. No es pot actuar de forma unilateral", ha advertit.

Aragonès reclama estabilitat

De la seva banda, Aragonès ha replicat que el Govern "necessita estabilitat" i ha reclamat a Junts "un compromís clar amb l'estabilitat que s'ha de basar en l'acord de legislatura i el pla de Govern". "No pot ser d'una altra manera. Un acord no pot ser només tres punts. Hem de reforçar el Govern i vull entendre la seva intervenció com a voluntat de reforçar el Govern. Si no haurem de prendre altres decisions. Però és imprescindible reforçar el Govern", ha replicat.

Sobre la direcció estratègica ha assegurat que la voluntat de construir un espai de consens estratègic, amb partits i entitats, hi és tota però que cal fer-ho "en formats adequats a l'aprenentatge d'avui". Pel que fa la taula de negociació, ha insistit en la crida a reforçar el Govern. Mentre que pel que fa la coordinació, ha advertit que s'ha de fer compatible amb la força que cada partit té a cada institució, tant a les Corts espanyoles com al Parlament Europeu. "Treballem-ho, però a tot arreu. Crec que és imprescindible. Els acords s'han de mirar en la seva totalitat", ha reblat.

"De part meva la voluntat és disposat a avançar, però adequant-ho a resultats raonables i és possible si anem a reforçar el Govern. I aquí tenim marge per millorar-ho", ha reblat el president.