El president a l'exili, Carles Puigdemont, ha carregat contra el govern espanyol després de veure com aquest ha tergiversat l'informe del Consell d'Europa sobre els presos polítics i els exiliats. "Aquests són els que es gasten milers d'euros públics (Tribunal de Cuentas, on ets?) en propaganda barata per millorar la malmesa imatge d'Espanya".

Aquesta ha estat la reacció del president després de llegir com el govern espanyol considera que l'informe del Consell d'Europa, que insta Espanya a "considerar l'indult o l'excarceració" dels presos polítics, "avala l'actuació" d'Espanya en aquesta matèria malgrat que "parteix d'un plantejament erroni" que mereix un "retret general del govern espanyol".

TUIT Puigdemont consejo europa

Segons un comunicat del Ministeri d'Afers Estrangers, la resolució parteix d'un "prejudici" que contamina tot el text: que els líders del procés van ser jutjats per expressar les seves idees en l'exercici dels seus càrrecs. Això "contamina" tot el document i es reflecteix en la resolució i en les seves recomanacions.

Per la seva banda, l'historiador Josep Lluís Alay ha comparat el comunicat del ministeri d'Exteriors amb el NODO. "El NODO es va quedar curt comparat amb el govern de progrés d'Arancha González Laya (ministra d'Exteriors)".

TUIT Josep Lluis Alay consejo europa

La xarxa s'ha omplert ràpidament de reaccions d'internautes que han criticat la reacció de l'estat espanyol:

TUIT gobierno español consejo europa 1TUIT gobierno español consejo europa 2TUIT gobierno español consejo europa 3

La versió del govern espanyol

Per Exteriors, el relator de l'informe del Consell d'Europa, Boriss Cilevics, reconeix que l'actuació dels líders independentistes va ser "inconstitucional i il·legal" i va desafiar els mandats expressos del Tribunal Constitucional.

A més, segons el govern espanyol, el relator de l'informe admet que la reacció de l'administració de justícia d'Espanya en defensa de la legalitat vulnerada va tenir lloc dins dels paràmetres d'un estat de dret i que "Espanya és una democràcia vibrant, on impera una cultura de debat públic obert i lliure, i on la mera expressió de punts de vista proindependentistes no proporciona cap base per obrir una causa penal".

En aquesta mateixa línia, afegeix Exteriors, en el punt 8.8 de la resolució es reconeix "la independència dels tribunals espanyols per resoldre els recursos pendents i respecta alhora la facultat d'apel·lar al Tribunal Europeu de Drets Humans.

 

Foto principal: El president a l'exili Carles Puigdemont / Europa Press