El govern espanyol considera que l'informe del Consell d'Europa que insta Espanya a "considerar l'indult o l'excarceració" dels presos polítics, "avala l'actuació" d'Espanya en aquesta matèria malgrat que "parteix d'un plantejament erroni" que mereix un "retret general del govern espanyol".

La Comissió d'Assumptes Jurídics de l'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa (APCE) ha aprovat aquest dijous un projecte de resolució en el qual insta Espanya a "considerar l'indult o l'excarceració dels polítics catalans condemnats pel seu paper en l'organització del referèndum" d'octubre del 2017.

"Un prejudici"

Segons un comunicat del Ministeri d'Afers Estrangers, la resolució parteix d'un "prejudici" que contamina tot el text: que els líders del procés van ser jutjats per expressar les seves idees en l'exercici dels seus càrrecs. Això "contamina" tot el document i es reflecteix en la resolució i en les seves recomanacions.

Malgrat aquests retrets, l'Executiu considera que l'esborrany de conclusions "avala l'actuació d'Espanya i reconeix que els polítics independentistes van actuar al marge de la Constitució i de la legalitat".

Per Exteriors, el relator de l'informe, Boriss Cilevics, reconeix que l'actuació dels líders independentistes va ser "inconstitucional i il·legal" i va desafiar els mandats expressos del Tribunal Constitucional.

A més, segons el govern espanyol, el relator de l'informe admet que la reacció de l'administració de justícia d'Espanya en defensa de la legalitat vulnerada va tenir lloc dins dels paràmetres d'un estat de dret i que "Espanya és una democràcia vibrant, on impera una cultura de debat públic obert i lliure, i on la mera expressió de punts de vista proindependentistes no proporciona cap base per obrir una causa penal".

Els tribunals espanyols

En aquesta mateixa línia, afegeix Exteriors, en el punt 8.8 de la resolució es reconeix "la independència dels tribunals espanyols per resoldre els recursos pendents i respecta alhora la facultat d'apel·lar al Tribunal Europeu de Drets Humans.

El govern espanyol destaca, no obstant això, que juntament amb aquest reconeixement de l'ordre constitucional, l'Assemblea considera que les penes imposades "són molt elevades" i recomana l'indult dels presos i l'abandonament de les extradicions.

El comunicat acaba recordant que l'Assemblea suggereix al seu document que, amb independència de l'antijuridicitat dels actes comesos, "la situació té naturalesa política i no es resoldrà amb el Codi Penal, sinó a través d'una negociació política, dins del respecte a l'ordre constitucional d'Espanya."


Foto principal: El president del govern espanyol, Pedro Sánchez / Europa Press