Vox ha escollit la diputada al Congrés dels Diputats per Granada, Macarena Olona, per encapçalar la candidatura del partit d'ultradreta a la Presidència de la Junta d'Andalusia a les eleccions autonòmiques del pròxim 19 de juny. Des de feia mesos es donava per fet que Olona seria la cap de cartell de Vox als comicis andalusos, tot i que no ha estat fins que s'han convocat formalment les eleccions que el partit que dirigeix Santiago Abascal ha acordat triar Olona per a disputar la Presidència de la Junta a Juanma Moreno (PP).

De fet, Vox ja havia fet públic un vídeo a les xarxes socials en què insinuava que Olona seria la candidata i aquest dimecres Abascal ha dit que se li veu "més cara de presidenta". La decisió l'ha adoptat el Comitè Executiu Nacional de Vox tres dies després que el president de la Junta d'Andalusia, Juanma Moreno, anunciés el passat dilluns la dissolució del Parlament autonòmic i la celebració de les eleccions el diumenge 19 de juny.

Amb el nomenament d'Olona, segons Vox, arrenca "la precampanya electoral per a una cita amb les urnes a la mateixa regió, Andalusia, on va començar el camí del partit a les institucions, amb l'arribada de 12 diputats al Parlament andalús, el desembre del 2018".

El nom de Macarena Olona sonava des de fa diversos mesos com a possible candidata a la Presidència de la Junta d'Andalusia, sobretot, després de la seva intervenció a Sevilla en un acte públic amb motiu del 28-F, el Dia d'Andalusia de 2021, i que aquest any ha tornat a repetir per la mateixa data. 

L'entrada de Vox al parlament andalús

Vox va entrar per primera vegada al Parlament andalús després de les eleccions del 2 de desembre de 2018, en què va obtenir més de 396.000 vots i el 10,96% de vots, fet que es va traduir en dotze escons. El candidat a la Presidència de la Junta en aquells comicis va ser el jutge Francisco Serrano, que va acabar abandonant l'escó al setembre del 2020, amb dures crítiques a la direcció nacional de Vox. Serrano va ser substituït per Alejandro Hernández, diputat per Còrdova, que ja exercia com a portaveu parlamentari amb Serrano com a president del grup.

Ara bé, més tard, Hernández va ser rellevat com a portaveu el maig del 2021 i substituït pel diputat per Cadis i membre a la Mesa del Parlament, Manuel Gavira, que avui dia encara continua al capdavant del càrrec. 

Les enquestes pronostiquen una pujada de Vox

Ara, les enquestes que s'han publicat durant les últimes setmanes sobre intenció de vot a les eleccions autonòmiques auguren un important creixement en vots de Vox, que es podria traduir en 20 o més escons. De fet, el darrer baròmetre del Centre d'Estudis Andalusos (Centra), publicat el dia 6 d'aquest mes, atorga a la formació d'ultradreta fins a 22 escons.