Un col·lectiu de vàndals i extremistes que ataquen qualsevol símbol independentista ara també han actuat contra la llibertat d'expressió d'una quarantena d'artistes. El mural de les Tres Xemeneies contra el rei emèrit Joan Carles I i a favor del raper Pablo Hasél viu una història interminable. Primer va ser esborrat per una brigada de la neteja i la Guàrdia Urbana de l'Ajuntament de Barcelona en un episodi del qual l'alcaldessa, Ada Colau, encara no ha estat capaç de dir què va passar. El passat cap de setmana es va tornar a pintar el mural, aquesta vegada amb la cara de l'emèrit i també les de Felip VI i el dictador Francisco Franco. Però les imatges van ser ratllades i destrossades a principis de setmana.

Finalment, els autors de la destrossa ja han reivindicat l'acte, es tracta de l'Asociación Unión Brigadas. Ells mateixos, a través de Twitter, ho han confirmat: "Hem estat nosaltres, quan torneu a fer el tercer [mural], anirem per ell". A banda de l'amenaça, també intenten justificaque no són una colla de feixistes amb el següent argument: "No som franquistes perquè hem ratllat Franco, però hem deixat el 'Viva'". Tot un seguit de despropòsits argumentals que costen d'entendre. L'artista Roc Black Block, que va liderar el mural i va ser l'autor únic del primer, els ha contestat: "Té tant sentit dir això com dir que nosaltres som colpistes, cap sentit vaja, el que sou ho deixeu prou clar amb la qualitat del vostre treball, pèssims". 

L'acció també la van gravar i l'han penjada a Youtube sota el títol Tunejant els murals.

De nit i, en un acte de covardia on es pot veure com s'amaguen de les patrulles de la policia, destrossen aquest mural i tots els que es van pintar el passat 21 de febrer al llarg de tot el mur, en una acció cultural de diferents artistes locals en què també hi havia altres pintures com la figura de Batman i Robin o proclames com On és la policia quan surten els nazis?. ElNacional.cat ha parlat amb l'artista Roc Black Block, que ha deixat oberta quina serà la resposta de tot el col·lectiu que representa: "M'ha sabut greu, estem pensant si tornar a pintar immediatament o què fer".

Què és l'Asociación Unión Brigadas?

Aquesta associació ultra simpatitza amb Vox i Societat Civil i titlla de "guarros y guarras" els independentistes. Fins ara, havien destacat per treure de l'espai públic tots els llaços grocs i altres símbols relacionats. Ells mateixos es defineixen com uns "especialistes a treure pancartes i estelades dels ajuntaments". I ho justifiquen: "Fer això no és delicte. Prèviament aquests ajuntaments han tret la bandera de la seva façana. Això sí que és delicte. Per alguna cosa deu ser que encara no hem perdut un sol judici. Us n'heu assabentat, rates?". També es reparteixen pel territori amb subgrups comarcals com les Brigadas Maresme, que ahir van retirar diferents estelades a Teià, Calella o Tordera.

Es pixen en Companys

Des de les xarxes, van difondre un vídeo on un home es pixava a sobre del monument dedicat a Lluís Companys al Tarrós, el poble natal del president afusellat pel franquisme l'any 1940. En el vídeo se sent: "Per a tu, Lluís Companys, fill de puta, tant de bo et podreixis a l'infern i no m'hi cago perquè no en tinc ganes, gos. Fill de set putes". Les imatges són del passat mes de juny. L'associació ultra, a banda de publicar-les, feia mofa de la situació i somreia amb diferents icones.