Vandalisme espanyolista contra l'estàtua del president Lluís Companys i Jover al poble on va néixer, el Tarròs (municipi de Tornabous, a l'Urgell). Individus desconeguts han orinat i han cobert amb una bandera espanyola la placa commemorativa situada al monument al president màrtir, detingut per la Gestapo i afusellat pels franquistes al castell de Montjuïc el 1940 després d'un consell de guerra.

La bretolada, que s'ha omès en plena nit, ha estat enregistrada en vídeo i s'ha difós a les xarxes socials a través del perfil de l'Asociación Unión de Brigadas. Aquest col·lectiu afirma que el seu objectiu és la "neteja de propaganda golpista i separatista".

Al vídeo se senten els comentaris de l'autor de l'enregistrament amb insults a la figura del president de la Generalitat. No és la primera vegada que el monument a Lluís Companys del Tarròs és víctima d'un acte vandàlic com aquest i, de fet, ja fa uns anys que l'Ajuntament hi va instal·lar càmeres de videovigilància per mirar d'identificar els autors quan tinguessin lloc.

Aquesta no és la primera acció que fa l'Asociación Unión de Brigadas. Durant mesos, aquesta organització d'ultres espanyolistes s'han dedicat a retirar i destrossar simbologia independentista de diversos municipis catalans: com banderes estelades o llaços grocs que reclamen la llibertat dels presos polítics.

Darrers atacs

El novembre del 2018, uns brètols ja van arrencar el medalló del monòlit en memòria del president afusellat al mateix municipi del Tarròs. El medalló, obra de l'escultor de Tàrrega Antoni Boleda de l'any 1978, mai va aparèixer. El mateix Boleda va fer el medalló que el va substituir i que va ser col·locat l'abril del 2018.

Tres anys abans, el 2014, l’estàtua de Companys va aparèixer desmembrada, aparentment a cops de mall, i sense cap. La placa explicativa de la vida política del president va ser rebentada.  El pal de la senyera que acompanyava Companys va ser tallada i la senyera va desaparèixer.