"El meu delicte és ser d’esquerres, comunista i independentista". Així de contundent s'ha expressat el raper Valtònyc després que la justícia belga hagi decidit mantenir-lo en llibertat provisional fins que decideixi sobre l'euroordre cursada per l'estat espanyol. Valtònyc ha assegurat que a Espanya "no ens deixen cantar, tuitejar ni votar", en referència als presos polítics independentistes. Per aquest motiu ha assegurat: "Espanya està patint un retrocés democràtic i d’estat democràtic en té ben poc".

El raper també s'ha mostrat confiat en la justícia belga i l'europea, perquè sempre ha demostrat que és "independent" i que està "al costat dels drets humans". Valtònyc també ha explicat que a Bèlgica ha tingut una gran rebuda, que té feina ―com a dissenyador web― i un allotjament de lloguer. A més, ha assegurat que espera poder seguir cantant i fent concerts en aquest país. 

"La meva intenció és fer feina, viure i seguir cantant i si puc tornar a l'estat, ja ho faré quan hi hagi una República catalana", ha explicat. Per altra banda, també ha dit que per ell Puigdemont és un "exemple de dignitat i resistència".

La justícia espanyola ha patit avui un nou revés, després que la seva homòloga belga ha decidit deixar Valtònyc en llibertat provisional fins que es resolgui l'euroordre de detenció. El raper ha comparegut aquest dijous a un jutjat d’instrucció de Bèlgica per l'euroordre que va emetre la justícia espanyola i ara queda a l'espera que es resolgui la petició d'extradició, una situació molt similar a la que ja han viscut els consellers a l'exili.

Segons ha explicat el cantant, a més de Gonzalo Boye, serà defensat a Bèlgica per l'advocat Paul Bekaert, conegut entre altres per representar Carles Puigdemont quan era a la capital belga. 

El raper és a Bèlgica des de principis de juny, quan va marxar de Mallorca per no haver d'entrar a la presó a complir la condemna. Fins ara la justícia espanyola no ha aconseguit cap de les extradicions polítiques que ha demanat.