L'exprimer ministre francès i regidor de l'Ajuntament de Barcelona, Manuel Valls, ha generat polèmica a França en advertir sobre l'emergència d'un debat que fa de la qüestió racial l'eix de la fractura social, desplaçant la lluita de classes.

En una entrevista a la revista Valeurs Actuels, coneguda per les seves posicions marcadament de dretes, que es publica aquest dijous, Valls es refereix a les manifestacions que s'han produït a França contra les discriminacions, en el marc de el moviment mundial generat després de la mort als Estats Units de l'afroamericà George Floyd a mans d'un policia blanc a Minneapolis (Minnesota).

Al seu parer, "les comparacions amb l'assassinat racista i innoble de George Floyd són inacceptables perquè serveixen per acusar França de ser racista, per demostrar un suposat racisme d'Estat".

Valls critica el que percep com una instrumentalització d'aquest moviment de protesta a França pel col·lectiu que denuncia la mort el 2016 del jove negre Adama Traoré en una Gendarmeria dels afores de París després de ser arrestat, i que estableix una equiparació dels dos casos. Carrega contra la "lògica de la victimització" reforçada pels vincles entre "el moviment indigenista" i "una part de l'esquerra", entre la qual inclou "una minoria del Partit Socialista" a què va pertànyer.

En aquest ambient, "la lluita de classes desapareix en benefici de l'enfrontament, de la guerra entre 'races'", que es ve a afegir a les friccions amb l'Islam polític, el que constitueix "un còctel explosiu", sosté.

Valls, que assegura no demanar res en una eventual remodelació del Govern del president francès, Emmanuel Macron, i que segueix "atent al que passa a França", defensa a les forces de l'ordre, acusades de recórrer a la violència contra els manifestants.

El regidor barceloní del grup BCN pel Canvi, que abans de ser primer ministre a França va estar al capdavant del departament d'Interior durant la presidència del socialista François Hollande, assegura que a França tant la Policia com la Gendarmeria "és profundament republicana".