Els cercles de París tornen a apuntar el retorn de Manuel Valls, ara regidor de Barcelona, al govern francès. La revista Marianne, especialitzada en les enraonies de la política francesa, publica avui una carta secreta del president del grup parlamentari de Macron, Gilles Le Gendre, en el qual consta l'estructura d'un nou govern francès, amb Manuel Valls com a nou ministre d'Afers Exteriors.

Segons detalla la revista, són notes de treball adreçades al president francès, Emmanuel Macron, al qual Valls s'ha acostat després de passar pel Partit Socialista francès i d'aliar-se a Catalunya amb el partit espanyolista Ciutadans. En medis polítics francesos s'interpreta l'organigrama com un atac frontal a l'actual primer ministre, Édouard Philippe. La carta assenyala literalment, adreçant-se a Macron: "Estimat president, el càsting d'un nou govern", i parla de l'existència de "reflexions ja compartides" amb l'equip de confiança del president francès.

Marianne 2

 

Segons la carta, Valls apareix en un apartat amb el seu nom de forma específica: "Un cas complex: Manuel Valls". "Molesta a una part del grup parlamentari, però no tenim tants asos en el nostre joc com per descuidar aquest pes, però no com a primer ministre", afegeix.

A més de Valls a Exteriors, que significaria el curiós pas d'un català unionista per aquesta cartera a França després de la de Josep Borrell a Espanya, quan tots dos van compartir una manifestació contra la independència de Catalunya abans del referèndum de l'1-O, i diverses conferències.

Josep Borrell Manuel Valls @josepborrellF

La proposta de govern situa l'actual titular d'Exteriors, Jean-Yves le Drian, com a possible nou primer ministre. Valora positivament que tingui 30 anys més que Macron, per combinar les dues franges d'edat. Però també suggereix com a primer ministre l'actual titular d'Economia, Bruno Le Maire. "Cap de les dues opcions és òbvia", matisa la carta.

La proposta qüestiona el primer ministre, i demana un perfil més coordinat amb el president, i un govern amb ministres "més polítics" amb el suport de secretaris d'Estat "amb un perfil més tècnic". També passaria per crear un ministeri de la Reconstrucció, sobre la crisi econòmica i social del coronavirus, que inclouria totes les "àrees estratègiques: economia, ecologia i treball".

Precisament Macron ha apostat avui per aquesta visió més ecologista, després del coronavirus.