El candidat a l'alcaldia de Barcelona que té el suport de Ciutadans, Manuel Valls, ha tornat a demanar un canvi de rumb a la formació presidida per Albert Rivera. A través d'una carta enviada als "líders dels partits constitucionalistes"; l'actual president del govern espanyol, Pedro Sánchez, el president popular, Pablo Casado, i el mateix Rivera, Valls exigeix un "gran pacte" entre el PP, el PSOE i Cs que "garanteixi la governabilitat als partits constitucionalistes".

D'aquesta forma, Valls es desmarca de la línia política seguida per Cs en les últimes setmanes, en les quals fins i tot va arribar a votar per unanimitat no pactar amb el PSOE després de les eleccions generals del pròxim 28 d'abril. Valls justifica aquest pacte augurant que "el nostre país (Espanya) ha entrat en un llarg cicle electoral que serà decisiu pel futur de la seva convivència democràtica".

El candidat francès contra posa així el constitucionalisme, segons ell representant de la "democràcia representativa", als que volen substituir-la per "moments decisionistes", concepte que ell mateix vincula amb la "democràcia directa" i el "populisme" i el "nacionalisme separatista".

Culpa al PSOE de l'auge de Vox a Andalusia

En una actitud marcadament diferent de la dels dirigents taronges, Valls qualifica el resultat de les eleccions andaluses del passat 2 de desembre d'"exemple d'allò que la democràcia espanyola ha d'evitar". El candidat no s'atura aquí i fa responsable el PSOE del pacte a tres, entre PP, Cs i Vox, que ha format el govern del popular Juan Manuel Moreno

Valls s'acaba posant a ell mateix d'exemple per aturar el "populisme" i el "nacionalisme": "Em comprometo a treballar amb tota la meva energia per tornar a situar Barcelona al costat de la convivència i la democràcia plena". Després d'aquesta declaració de principis, el candidat amb el suport de Cs apel·la als remitents de la carta a seguir el seu exemple: "Reitero la meva crida als dirigents dels partits constitucionalistes per a que ofereixin a Espanya el gran acord que necessita". 

Carta difícil de digerir per Rivera, que tindria molt difícil ara fer marxa enrere i acceptar el PSOE com un aliat després d'haver-se embarcat en una lluita intensa contra Vox i el PP pel lideratge de la dreta espanyola.