El conseller Josep Rull ja fa 11 dies que fa vaga de fam per denunciar el Tribunal Constitucional a qui acusen de bloquejar el seu accés al Tribunal Europeu de Drets Humans pel fet de no tramitar els nombrosos recursos d'empara que han presentat.  

En una piulada, Rull ha assegurat que "El Consell d’Europa critica la llei mordassa" i que, per contra, el Tribunal Constitucional (TC) "no resol els seus recursos, alguns presentats fa 3 anys". El conseller sentencia que "protegir els drets civils" no és prioritari per al TC.

Precisament a finals de novembre, el Consell d'Europa va reclamar a Espanya respecte als drets humans. L'organisme internacional demanava que s'eliminés de la Llei de seguretat ciutadana (llei mordassa) "tota interferència desproporcionada" amb la llibertat d’expressió i reunió pacífica. En una carta dirigida a la presidenta del Congrés de Diputats, Ana Pastor, i el del Senat, Pío García Escudero, la comissària de Drets Humans, Dunja Mijatovic, instava a “garantir-ho”.

Pel que fa a la resta de presos, que protesten contra el mateix bloqueig, Jordi Turull i Jordi Sànchez porten 14 dies de dejuni i Joaquim Forn onze. 

L'expresident de l'Assemblea Nacional Catalana s'ha preguntat "quina visió d'Estat lidera Pedro Sánchez"; ell considera que és la de "més repressió". D'altra banda, Jordi Sànchez apunta que "hi ha tota una part de la societat espanyola que vol una solució democràtica al debat que arriba de Catalunya".

El Conseller d'Interior a la presó, Joaquim Forn, denuncia que el Tribunal actua per "criteris polítics" i reitera que no ha de passar per alt que a "Espanya hi ha presos polítics". 

Per la seva banda, Jordi Turull ha carregat contra el Constitucional acusant-lo de resoldre només "les peticions que no activen la via Europea":