El portaveu de la USTEC (Unió de Sindicats de Treballadors de L'Ensenyament de Catalunya), Ramon Font, creu que amb el nou model lingüístic perilla la immersió i el català: "Si es cedeix espai a l’anglès i el castellà a costa del català, es carregaran la immersió lingüística", ha indicat en una entrevista al canal 324. 

El Departament d'Ensenyament va presentar aquest dimarts El model lingüístic del sistema educatiu de Catalunya, una actualització del que s'aplicava fins ara, després de 30 anys d'immersió lingüística, i que preveu donar més flexibilitat als centres per garantir l’aprenentatge del català, el castellà i l’anglès. Un dels canvis més destacats d'aquest nou model és l'oferta de l'àrab i el xinès com a assignatures optatives a secundària. 

Els responsables del departament aposten per un model en què els centres, més enllà de percentatges i imposicions curriculars, treballin un model lingüístic propi en funció de les necessitats de cada alumne. Així, es potenciarà més el castellà en entorns catalanoparlants, més català en entorns castellanoparlants i més anglès en matèries no lingüístiques o activitats en llengües d'origen dels alumnes.

"On té més caliu el català és a les escoles"

Ramon Font de la USTEC està convençut que si es vol donar més pes a l'anglès i al castellà "només es podrà fer a costa del retrocés del català". Font explica a la televisió catalana que on té més caliu el català és a les escoles, "fora dels centres educatius hi fa molt fred i hi ha tempestes i neu", ha dit metafòricament. En la mateixa línia, Font ha subratllat que "on es garanteix que tothom aprengui el català i on hi ha igualtat d’oportunitats és a l’escola".

El portaveu de la USTEC ha lamentat que moltes coses no funcionen al sistema educatiu de Catalunya, però tot i això ha matisat que un dels grans èxits és la immersió, encara que no es pugui implementar al 100%. "Som l'únic lloc de l'estat espanyol amb dues llengües oficials on els alumnes acaben amb unes competències tan bones en els dos idiomes", ha apuntat Font.

Crítiques al Govern

Ramon Font ha volgut enviar unes paraules al Govern de la Generalitat i concretament al conseller d'Ensenyament, Josep Bargalló: "El Govern hauria de callar i escoltar una mica més". Font ha assegurat que a ningú de la comunitat educativa se li ha demanat opinió sobre el nou model; "avui hem vist el document per primera vegada, no se'ns ha demanat opinió". El portaveu de la USTEC ha asseverat que "si el Govern hagués escoltat i preguntat no s'hauria tirat endavant el nou model lingüístic".

Font no ha estat l'únic que ha carregat contra el nou model de Bargalló: el pedagog Joaquim Arenas, considerat un dels artífexs del model d’escola catalana i del mètode de la immersió lingüística, ha rebutjat el nou model perquè creu que “el català perd força”. 

Per la seva banda, la Plataforma per la Llengua es mostra inquieta per la possibilitat que el model suposi una disminució de l'ús i la competència lingüística en català.