Els indults als presos polítics no podien ser totals, amb l’informe en contra el Tribunal Suprem. Per això han acabat sent parcials, liquidant tota la pena de presó però no la d’inhabilitació. A més de tot això, el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, hi ha volgut afegir una condicionalitat: la mesura de gràcia no pot ser revocables, però sí “reversible”, segons fonts de justícia. Per aquest motiu la mesura de gràcia està condicionada que els indultats no “reincideixin” en un determinat termini, que va dels tres als sis anys. Quedarien sense efecte.

El termini més llarg, de sis anys, el tenen l’exvicepresident Oriol Junqueras i els exconsellers Joaquim Forn, Jordi Turull i Josep Rull. Amb cinc anys es troben els líders socials Jordi Cuixart i Jordi Sànchez. Amb quatre anys, l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell i l’exconseller Raül Romeva. I amb tres anys, l’exconsellera Dolors Bassa. Aquests terminis són des de la publicació dels indults al BOE.

Segons fonts del govern espanyol, està previst que els nou decrets siguin signats pel rei Felip VI aquesta mateixa tarda, per a poder ser publicat al BOE demà a primera hora del matí. Serà llavors quan la sala segona del Tribunal Suprem en tindrà coneixement, a través del mateix butlletí, i podrà procedir a dictar l’excarceració dels nou dirigents independentistes.

Es tracta de nou expedients individualitzats, cadascun amb els seus arguments, però per sobre de tot el govern espanyol subratlla la "utilitat pública" que comporta, un dels arguments que la legislació posa damunt la taula per a concedir la mesura de gràcia. Fonts del Tribunal Suprem asseguren que no demoraran el seu tràmit de liquidació de penes.

 

En la seva declaració institucional, Pedro Sánchez ha subratllat que l'indult "no exigeix que hagin de canviar les seves idees" perquè mai no ho han esperat. "Van ser sancionats no per les seves idees, sinó pels seus actes. Totes les idees es poden defensar en el marc de la legalitat", ha reblat. I en aquesta via continuaran treballant, per "obrir un nou temps de diàleg, d'estendre ponts de concòrdia i diàleg". Ha defensat que "val la pena intentar-ho" per les generacions futures.

I ara es podrien revocar? Tal com ja ha anunciat l'extrema dreta, s'espera ara un recurs contra els indults per part de Vox, que va ser part en el judici del procés. No obstant això, molts juristes qüestionen que puguin prosperar per la manca de legitimitat de la formació de Santiago Abascal. En canvi, per a l'independentisme és una mesura que es queda curta i insisteix en l'amnistia.