Mas, Ortega i Rigau han estat condemnats a fins a dos anys d’inhabilitació per la seva participació a la consulta del 9-N. Tot i això, hi ha qui troba que les penes dictades als acusats són més suaus del que es mereixen.

Amb aquesta tesi ha carregat, per exemple, el periodista de l’ABC Hermann Tersch. En diverses piulades a Twitter, s’ha queixat que "la justícia no és igual per a tothom" perquè si fos així, Mas “estaria complint una pena de 20 anys com Tejero, Milans o Armada”.

En la mateixa línia, ha acusat l’expresident d’haver dut a terme un cop d’estat, tot buscant un paral·lelisme amb l’aixecament militar de 1936. “Es va produir perquè no es van castigar els cops d’Estat anteriors”, alertava.

El periodista d’EsRadio Luis del Pino ha tractat les penes de “ridícules” i ha criticat la decisió del tribunal de descartar el delicte de prevaricació. Segons ell, tot plegat forma part d’una “farsa” que permet a Puigdemont desobeir el TC “perquè sap que no passa res per fer-ho”.

La periodista d’El Mundo i portaveu de la plataforma aznarista Libres e Iguales, Cayetana Álvarez de Toledo, ha destacat que hagin estat “només” dos anys d’inhabilitació per a Artur Mas. “El desafiament a l’Estat sí que surt barat a Espanya”, ha criticat en un segon missatge, on acusava l’Estat de ser “un Estat low cost” perquè els jutges no han dictat condemnes més elevades.

El periodista i articulista d’El Mundo, Arcadi Espada, ha dedicat un apunt al seu blog El Mundo por dentro. A l’entrada parla de la “reduïda pena” i també es mostra crític amb l’absolució del delicte de prevaricació.