L’unionisme no vol ni veure el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, passejant per Madrid. El proper 22 de maig, el cap de l’executiu català, acompanyat del vicepresident Junqueras i del conseller d’Exteriors Romeva explicaran en primera persona a la capital l’última proposta que es farà des de Catalunya al govern central. Si això ja ha irritat els ànims, que l’alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, hagi anunciat que assistiria a la conferència, ha provocat que tot l’unionisme en massa s’afanyi a criticar-la i retreure-li, amb especial duresa, la seva decisió.

El secretari de comunicació de Ciutadans, Fernando de Páramo, ha posat en el mateix sac Convergència, Esquerra Republicana i Podem. Segons el diputat al Parlament, la formació de Pablo Iglesias és “la crossa” dels partits independentistes per “treure Catalunya d’Espanya i d’Europa”. “Els catalans per fi saben que votar Podemos és el mateix que votar independència”, ha reblat De Páramo, qui també ha assegurat que la formació morada a Madrid està encantada de rebre la delegació del Govern perquè “ja s’ha tret la màscara”.

Donar refugi als independentistes

Avui també ha dit la seva el portaveu adjunt dels populars a l’Ajuntament de Madrid, Iñigo Henríquez de Luna, a través del seu compte de Twitter. En la seva piulada, el regidor madrileny ha criticat la decisió de Carmena d’obrir les portes als sobiranistes i ha dit que l’alcaldessa de la capital de l’Estat ha canviat la pancarta que llueix a la façana del consistori i que dóna la benvinguda als refugiats per la de “Welcome independentistas”.

En aquest mateix sentit també s’ha desfogat el regidor popular a Madrid Percival Manglano compartint una imatge retocada de la pancarta on es pot llegir la frase publicada per Henríquez.

Per la seva banda, la portaveu del PSOE al consistori, Purificación Causapié, ja va rebutjar ahir que Puigdemont pugui pronunciar una conferència a una sala de l’Ajuntament. Va mostrar el seu “temor” pel fet que el lloguer d’un espai a la delegació de la Generalitat es pugui entendre com un “suport” a la causa sobiranista.

Ciutadans ha llançat avui retrets des de Catalunya, però ahir també van carregar amb força contra Carmena des del grup municipal madrileny. La portaveu de Cs, Begoña Villacís, va acusar la líder del govern de la ciutat de “posar-se al servei d’aquells que no volen ser espanyols”.

Clatellades des de la premsa

Les clatellades a Manuela Carmena han superat la frontera de l’esfera política i també han arribat des dels mitjans de comunicació editats a Madrid com l’ABC, que l'ha acusat de “fer caixa” amb l’independentisme, o OK Diario, que assegura que l’alcaldessa ha cedit l’ajuntament a Puigdemont perquè “promocioni el seu referèndum il·legal”.