El Govern anirà finalment a explicar el procés en un acte públic a Madrid el proper 22 de maig, segons ha sabut El Nacional. No serà al Senat, com pretenia, sinó a un auditori de l'Ajuntament de Madrid, Caja de Música. Protagonitzaran l'acte el president, Carles Puigdemont, el vicepresident, Oriol Junqueras, i el conseller d'Exteriors, Raül Romeva, que repetiran el cartell que ja van portar a Brussel·les en una convocatòria de les mateixes característiques a finals de gener. El Govern exposarà en aquest acte la seva darrera oferta a l'Estat per intentar fer possible el referèndum acordat.

La conferència s'ha convocat a les sis de la tarda sota el títol "Un referèndum per a Catalunya. Invitació a un referèndum democràtic" i des del Govern s'ha convidat representants polítics, empresarials i econòmics de la capital espanyola així com el cos diplomàtic. Aquesta mateixa tarda s'estan enviant les invitacions.

La notícia ha transcendit el mateix dia que el president i el cap de l'executiu espanyol, Mariano Rajoy, estan compartint els actes d'inauguració de la Fira Automobile a les instal·lacions del MNAC i a la Fira de Barcelona. La comunicació entre els dos governs està trencada des de fa mesos, malgrat la pretensió de l'executiu espanyol d'impulsar una anomenada Operació Diàleg que ha acabat xocant frontalment amb la contundent judicialització del procés que impulsa l'Estat. 

Negativa del Senat

El passat 20 de març Puigdemont va demanar per carta al president del Senat, Pío García Escudero, autorització per utilitzar l'antic saló de sessions de la Cambra alta per pronunciar una conferència sobre el referèndum català el 24 d'abril. La voluntat era plantejar un acte amb les mateixes característiques de la conferència que el Govern havia ofert en una de les sales del Parlament Europeu a Brussel·les el 24 de gener. La Mesa del Senat, però, va denegar la petició i va oferir al president intervenir a la comissió general de les Autonomies.

El Govern va desestimar aquesta proposta i tot seguit, es va dirigir a l'Ajuntament madrileny, que encapçala Manuela Carmena, i que ha ofert l'auditori de la Caja de Música per organitzar l'acte. La Generalitat haurà de pagar el lloguer per utilitzar aquest espai i, segons el consistori madrileny, serà el preu habitual. De fet, la setmana passada Ciutadans ja va fer un acte al mateix auditori.

Darrera oportunitat de negociació

La voluntat del president és explicar a Madrid la darrera proposta de diàleg que el Govern vol fer arribar a l'executiu espanyol, un cop el Pacte Nacional pel Referèndum hagi acabat els seus treballs. Puigdemont va avançar aquest dijous les línies generals de la proposta i va advertir que l'única possibilitat que té l'Estat d'impedir que el referèndum se celebri el setembre vinent -com a molt tard- és que entri a negociar la convocatòria a les urnes.

El cap de l'executiu català va deixar clar que el referèndum es convocarà i es farà, i que l'Estat no ho podrà parar, però va insistir en l'actitud de flexibilitat amb què el Govern està disposat a entrar en una negociació per tal que la via pactada sigui possible.