L’unionisme en bloc ha exigit aquest dimarts al president del Parlament, Roger Torrent, que rectifiqui sobre la seva decisió d’investir Carles Puigdemont. De la mateixa manera, també han expressat la seva perplexitat per la decisió de la Mesa de deixar per més endavant l’admissió a tràmit de la delegació de vot dels diputats electes a Brussel·les. Hi han vist una “maniobra” per evitar recursos judicials.

En aquest sentit, el portaveu de Ciutadans, Carlos Carrizosa, ha anunciat en roda de premsa que han dirigit un escrit a Torrent perquè reconsideri la seva decisió de proposar Carles Puigdemont com a candidat a la investidura. “Els fets, amb aquesta designació d’un pròfug de la justícia, demostren que el senyor Torrent és un continuador de la tasca de Forcadell”, ha lamentat.

Carrizosa ha avançat que faran servir tots els recursos al seu abast si la Mesa decideix atorgar la delegació a vot als diputats electes exiliats. Ha lamentat que l’ajornament de la decisió s’ha fet per “deixar sense marge de maniobra” als grups de l’oposició. Primer demanarien la reconsideració i després acudirien “immediatament” al Tribunal Constitucional per la vulneració dels seus drets.

“Si contra el reglament se’ls dona la delegació de vot, això afecta els nostres drets com a diputats”, ha denunciat el portaveu de Ciutadans. Sobre el viatge anunciat de Roger Torrent a Brussel·les per a reunir-se amb Puigdemont, ha lamentat que “rebaixa la dignitat d’aquest Parlament” i ha anunciat que li demanaran que els diners es retornin “de les butxaques del senyor Torrent, d’Esquerra o fins i tot de l’ANC”.

El PSC renuncia al recurs

Els socialistes havien anunciat que demanarien empara al Tribunal Constitucional si Puigdemont era el candidat i, al mateix temps, delegava el vot. Com que el president ha retirat la petició de delegació, el PSC abandonarà aquesta via. No obstant això, la seva portaveu Eva Granados ha demanat a Roger Torrent “que ens asseguri que el candidat a la investidura sigui present i pugui fer el debat de manera presencial”. En aquests mateixos termes s’ha dirigit Miquel Iceta en una carta al president de la cambra.

Granados també ha lamentat que la Mesa hagi decidit ajornar la decisió sobre la delegació de vot de la resta de diputats exiliats. “Creiem que és una mala decisió per part de la Mesa del Parlament, perquè no aclareix en quines circumstàncies es produirà aquesta sessió d’investidura”, ha afirmat. Ha considerat que no haurien de tenir-hi dret, perquè “van marxar voluntàriament”.

Si s’acaba produint una investidura a distància, sense presència del candidat a investir, Granados ha avançat que el seu grup “no participarà del debat”, que no vol dir que abandoni l’hemicicle.

PP: “És un candidat impossible”

Finalment, el portaveu del PP, Santi Rodríguez ha volgut expressar el seu “profund desacord” per la decisió de proposar Puigdemont per a la investidura. “És un candidat impossible per a una investidura, atenent la seva circumstància de fugit de la justícia”, ha assegurat. “Si ve, ja sap quina és la seva destinació: la seva detenció i presentació davant del jutge”, ha afegit.

En aquest sentit, han demanat a Roger Torrent que “rectifiqui”. Si no ho fa, ha assenyalat, hauria d’explicar “de manera clara, nítida i transparent” com es durà a terme el debat d’investidura. També li ha recordat al president del Parlament que “a Espanya hi ha separació de poders” i que, segons ell, el president espanyol Mariano Rajoy no pot negociar una sortida judicial o processal. “Erra amb la persona amb qui ha d’intentar parlar”, ha dit.

Sobre la decisió de la Mesa d’ajornar la decisió sobre la delegació de vot dels diputats electes a Brussel·les, ho ha considerat incomprensible. “Es miri del dret o del revés, no hi cap en cap interpretació del reglament del Parlament”, ha sostingut. La retirada de la petició de Puigdemont ho ha situat en la intenció d’evitar que es puguin presentar recursos, una “maniobra”.

Preguntat sobre la presència de Policia Nacional espanyola a l’entrada del Parlament, Rodríguez ha dirigit la qüestió al Ministeri de l’Interior, però ha apuntat la possibilitat que el candidat a la investidura torni “amagat en el maleter d’un cotxe”. També ha lamentat que, amb el seu viatge a Dinamarca, “no només es posa en evidència ell, sinó també Catalunya”, a qui està “fent mal”. Ho ha considerat “més propi de la CUP que d’una persona que ve de l’antiga Convergència”.