La ultradreta espanyolista està instrumentalitzant l'intent d'assassinat d'Alejo Vidal-Quadras, disparat a la cara en mig del carrer Núñez de Bilbao de Madrid aquest dijous. En un primer moment, la policia ha sospitat d'un sicari com l'autor del tiroteig. Els agents de la Policia Nacional investiguen els fets i busquen tant el responsable com el conductor de la moto, uns professionals. Tanmateix, els ultres no han dubtat a lligar l'atac amb l'acord del PSOE amb Junts i a responsabilitzar el govern espanyol en funcions.

🔴 Tret a Alejo Vidal-Quadras avui a Madrid, DIRECTE | Última hora del tiroteig i el seu estat de salut
 

Qui és Alejo Vidal-Quadras, l'exdiputat del PP ferit greu per un tret a Madrid?

El president de Vox, Santiago Abascal, ha utilitzat l'intent d'assassinat del seu excompany per desitjar que "ningú no amnistiï mai" els responsables de l'atac. Així ho ha dit en una compareixença pel pacte dels socialistes amb els independentistes catalans, on també ha confiat que els autors siguin detinguts al més aviat possible. Per la seva banda, el líder del partit d'ultradreta a Catalunya, Ignacio Garriga, ha assegurat que "Espanya ara més que mai necessita valents" com Vidal-Quadras.

Res d'això ha sigut el més greu. L'eurodiputat de Vox Hermann Tertsch ha assenyalat directament al govern espanyol com a responsable del tiroteig, tot i reconèixer que "no sabem qui ha disparat a Madrid a Alejo Vidal-Quadras" —a qui ha titllat de "defensor de la democràcia a tot el món i especialment a Espanya i l'Iran"—. "El règim criminal de Teheran, contra la dictadura del qual Vidal-Quadras lluita amb coratge i fermesa, té moltes i bones relacions amb gran part del govern en funcions esquerranista i separatista que està donant un cop d'estat a Espanya", ha desbarrat. La cosa no s'ha acabat aquí, perquè tot seguit ha fet una altra piulada per dir que "el govern de socialistes i comunistes de Sánchez i la majoria amb la qual ha assaltat la democràcia espanyola fa molts anys que dignifica i estén catifes institucionals als qui han fotut molts trets al cap com el rebut avui per Vidal-Quadras".

D'altra banda, l'exdirigent d'UPyD Rosa Díez ha esborrat dues piulades on acusava directament el govern espanyol de l'intent d'assassinat de Vidal-Quadras. Tanmateix, no ha esborrat una repiulada al seu company Carlos Martínez Gorriarán que relaciona directament la "traïció del PSOE al constitucionalisme català" amb el fet que "algú vulgui la seva mort literal". "Cada dia que passa tot recorda més al 1936. I el govern de Sánchez és el responsable", ha amollat.

Finalment, cal destacar que entre els usuaris ultres de les xarxes socials s'equipara l'intent d'assassinat de Vidal-Quadras amb l'assassinat de José Calvo Sotelo —qui fou detingut l'any 1936 per la Guàrdia d'Assalt i mort per un tret al cap pel pistoler socialista Luis Cuenca—. Calvo Sotelo fou ministre durant la dictadura de Miquel Primo de Rivera.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!