El polític català Alejo Vidal-Quadras ha estat hospitalitzat per un tret a la cara aquest dijous després que un home hagi obert foc contra ell a Madrid. Els fets han tingut lloc al carrer de Núnez de Balboa del barri de Salamanca i, de moment, la Policia Nacional s'ha fet càrrec de les investigacions. L'exdiputat del Partit Popular al Parlament de Catalunya ha estat traslladat estable a un hospital en estat greu, encara que no es tem per la seva vida, segons ha avançat OKDiario. Vidal-Quadras, llicenciat en Ciències Físiques i Catedràtic de Física Atòmica i Nuclear a la Universitat Autònoma de Barcelona, té una llarga trajectòria a la política catalana i espanyola, amb un posicionament anticatalanista i molt conservador que el va portar a abandonar el PP. Qui és Alejo Vidal-Quadras, l'exdiputat del PP ferit greu d'un tret a Madrid?

🔴 Tret a Alejo Vidal-Quadras a Madrid, DIRECTE | Última hora de l'estat de l'exlíder del PP
 

Alejo Vidal-Quadras Roca, de 78 anys, va néixer a Barcelona, fill d'una família benestant. Va iniciar-se en la política com a regidor d'Aliança Popular a l'Ajuntament de Barcelona i diputat al Parlament després de les eleccions del 1988, i va ser el portaveu parlamentari del grup popular. El desembre del 1991, va assumir la presidència del PPC —enmig de tensions dins del partit— substituint Jorge Fernández Díaz, amb el suport del president popular del moment, José María Aznar. Vidal-Quadras va ser diputat a Catalunya fins al 1999, i també va ocupar el càrrec de senador designat pel Parlament de Catalunya entre el 1995 i el 1999. Més endavant, va ser eurodiputat del PP i vicepresident primer del Parlament Europeu.

Malgrat la llarga trajectòria dins del PP, el 27 de gener del 2014 va anunciar que abandonava la formació, en aquell moment liderada per Mariano Rajoy, després de 30 anys de militància. La decisió va arribar pel seu desacord amb algunes de les polítiques aplicades per la direcció del partit, principalment vinculades amb la fi d'ETA i l'independentisme català. La carrera política d'Alejo Vidal-Quadras no va acabar aquí i va continuar amb la fundació de Vox, juntament amb un col·lectiu de militants del PP, partit del qual va ser president i que va abandonar el 2015.

L'oposició al pacte entre José María Aznar i Jordi Pujol

Alejo Vidal-Quadras sempre ha tingut un posicionament anticatalà, amb un gran rebuig cap a l'independentisme. Durant la seva etapa al Parlament, el líder popular va dur a terme una forta oposició al Govern de Jordi Pujol, fet que el va portar a enfrontar-se amb el seu propi partit. El 1996, després del conegut com a Pacte del Majestic entre el PP i Convergència i Unió, Vidal-Quadras va ser apartat de la presidència del PP català, i va presentar la seva dimissió en disconformitat amb l'acord entre José María Aznar i Jordi Pujol, que va permetre a Aznar ser president del govern espanyol a canvi de donar més competències a Catalunya i el suport del PP a CiU al Parlament.