El XVI Congrés de la UGT de Catalunya ha aprovat aquest dijous una resolució que demana al govern espanyol "la tramitació immediata" de l'indult per a l'exconsellera Dolors Bassa, membre d'aquest sindicat, i per a la resta de presos polítics.

Els delegats de la UGT han aprovat aquesta resolució "per aclamació" a la jornada de cloenda del congrés, que s'ha celebrat al Palau de Congressos de Barcelona i que va arrencar aquest dimecres. La resolució reivindica l'excarceració dels presos i subratlla que "l'acord i la negociació política són l'únic camí per resoldre" aquest conflicte polític, de manera que emplacen "als que tenen responsabilitats" a optar per aquest camí.

Durant la clausura del congrés s'ha projectat també un vídeo de l'exconsellera Dolors Bassa, membre de la UGT i empresonada a la presó de Puig de les Basses (Alt Empordà), que ha donat les gràcies al sindicat pel suport que li ha prestat "sempre" i per la seva defensa dels drets i les llibertats, un missatge que ha generat aplaudiments a l'auditori.

La resolució aprovada sosté també que "sense empresonats seria més fàcil" resoldre aquest conflicte polític i es mostra crítica amb la decisió del Suprem de revocar el tercer grau als presos polítics.

Bassa a la UGT 

L'exconsellera té una llarga història amb el sindicat, al qual pertany des de l'any 2000. Va arribar, fins i tot, a ser-ne la secretària general a la demarcació de Girona entre els anys 2008 i 2015. La petició per la qual el sindicat en demana l'indult es fonamenta en el compromís de Dolors Bassa amb la societat, en el centenar de peticions de llibertat dels presos i en el fet que la consellera sempre ha estat a disposició de la justícia.

La UGT, amb els presos 

No és la primera vegada que el sindicat es mostra a favor dels presos polítics i condemna la persecució a l'independentisme. Després de la inhabilitació del president Quim Torra, es van mostrar en contra i van considerar públicament que la mesura era "desproporcionada".

UGT, llavors i ara, sempre dona el mateix consell a les institucions: la negociació.

"Des del món sindical sempre hem defensat que la millor manera de resoldre el conflicte a Catalunya és a través del diàleg, i no ens cansarem de demanar-ho. La manca d'aquest diàleg ens ha portat avui a aquesta sentència, per la qual s'ha acabat inhabilitant un president elegit democràticament per una acció que certament va exposar les institucions a una tensió no procedent", van assenyalar recentment. 

Fotografia principal: Assistents al XVI Congrés de la UGT de Catalunya / ACN