L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha convocat per aquest divendres per la tarda onze marxes de vehicles com a reacció a la revocació del tercer grau dels presos polítics anunciada avui mateix pel Tribunal Suprem. Segons ha explicat l'entitat a través d'un comunicat, les marxes tindran com a destinació final les presons de Puig de les Basses, a Figueres, i Wad-Ras, a Barcelona.

L'entitat independentista ha escollit els dos centres penitenciaris on l'exconsellera de Treball Dolors Bassa i l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell passaran a complir la condemna, un altre cop, en el règim de segon grau. Des del centre de Wad-Ras, a les 19h, la presidenta Elisenda Paluzie atendrà els mitjans de comunicació. A aquesta hora serà també quan arribaran les columnes al centre penitenciari, de les quals quatre hauran sortit de Barcelona i una de Santa Coloma de Gramenet.

Al centre penitenciari de Puig de les Basses s’hi trobaran, també a les 19h, sis columnes que hauran sortit de Girona, la Bisbal d’Empordà, Santa Coloma de Farners, Banyoles, Olot i Figueres. "Les mobilitzacions es realitzaran seguint totes les mesures i requeriments sanitaris", han assegurat. Per aquest motiu, l’entitat ha demanat a totes les persones participants que les respectin i, sobretot, que no baixin dels seus vehicles. 

El confinament perimetral

Precisament, des de l'entitat asseguren a ElNacional.cat que l'acció es pot dur a terme tot i el confinament perimetral si els manifestants no surten dels seus vehicles. Tanmateix, aquest diari ha pogut saber que el Procicat està mirant si l'acte s'ajusta amb el dret a manifestar-se i si és compatible amb les restriccions de mobilitat establertes.

Segons ha informat l'entitat, l'acció té per objectiu "denunciar una nova vulneració de drets fonamentals per part de la justícia espanyola i traslladar tot el suport a les preses i presos polítics".

Els presos de Lledoners

Tot i la duresa de la decisió de l'Alt Tribunal espanyol, no ha caigut igual per a tots els presos. Els independentistes homes empresonats a Lledoners ja fa més de quatre mesos que pateixen el segon grau, des que a finals de juliol la jutgessa de vigilància penitenciària de Lledoners els va suspendre el tercer a instàncies de la Fiscalia. Per a ells, tot continuarà igual, encara que sense esperances ja de sortir a curt termini

 

Imatge principal: Marxa de vehicles organitzada per l'ANC per denunciar el tercer aniversari dels Jordis a la presó / ACN