El secretari general de la UGT, Pepe Álvarez, ha denunciat aquest dimecres que la gestió de l'ingrés mínim vital (IMV) és "caòtica" i que no "el cobra ningú encara", per la qual cosa el sindicat posarà en marxa una plataforma de gestió de reclamacions que podria portar a mobilitzacions.

Les dades que té el sindicat apunten que, de les 714.000 sol·licituds presentades, només se n'han resolt 32.629 —4.148 de forma positiva i 28.481 han estat rebutjades—, a més de les 75.000 reconegudes d'ofici als perceptors de la prestació familiar. No té constància que ningú l'hagi cobrat encara.

"Podríem dir que no està funcionat", lamenta Álvarez en una entrevista amb EFE, mentre qualifica d'"inhumà" que hi hagi persones sense ingressos des del març, un problema "insuportable" que relaciona amb la saturació de l'Administració.

El secretari general ha avançat que el sindicat crearà una plataforma a la seva pàgina web perquè les persones que hagin sol·licitat la prestació puguin autoritzar la UGT a presentar reclamacions, una via que també servirà "per organitzar les persones i anar a mobilitzacions si és necessari".

Amb els rebrots de coronavirus "la situació econòmica no millorarà en la mesura que esperàvem", admet, per la qual cosa insta a adoptar mesures per mantenir el teixit productiu i garantir recursos als col·lectius vulnerables.

Pròrroga dels ERTO

"Avui ningú no dubta que és necessari donar continuïtat als Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO)" per força major vinculats a la pandèmia més enllà del setembre, assegura, una qüestió que s'abordarà en una pròxima reunió de la comissió de seguiment que se celebrarà a les Balears.

Álvarez reclamarà "que no es posi de límit el mes de desembre", sinó que aquell mes la comissió torni a avaluar si els treballadors s'han reincorporat als seus llocs de treball o si és necessària una nova pròrroga.

També demanarà que no es rebaixi la prestació d'atur dels afectats per ERTO del 70% al 50% de la seva base reguladora quan portin sis mesos en aquesta situació, com estava previst, perquè "hi ha gent que s'està quedant enrere".

Álvarez no creu que prorrogar els ERTO mantingui empreses "zombis", com va apuntar el Banc d'Espanya —"no sé quin valor té per a un empresari i els seus treballadors mantenir una empresa en ERTO si no té perspectives de futur", raona-, sinó que insta a vigilar els "bastants casos" de frau que existeixen.

Teletreball

Respecte a la negociació de la futura llei de teletreball, Álvarez segueix a l'espera de la nova proposta del govern espanyol i, encara que admet que podria no arribar-se a un acord amb la patronal, creu que "la CEOE ha de ser conscient que el teletreball cal regular-lo" per donar estabilitat.

Més optimista es mostra sobre la posada en marxa d'un nou subsidi per a les persones que han esgotat la seva prestació, que espera que es materialitzi en forma d'acord o proposta del govern espanyol al setembre i que inclogui una "prestació formativa" per facilitar la reincorporació al mercat de treball.