Una quarantena d'estudiants de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) han creat una plataforma per organitzar un referèndum simbòlic sobre la monarquia que volen celebrar el dimecres 20 de març. Els organitzadors s'inspiren en un referèndum similar que es va fer a l'Autònoma de Madrid a finals de novembre i el desembre a la Universitat de Barcelona i la Universitat Pompeu Fabra. Tenen la intenció d'imprimir 25.000 paperetes i esperen una participació similar a la que hi va haver a Madrid, que va ser de més de 7.000 vots.

Un portaveu de la plataforma, Jordi Sorolla, ha explicat a l'ACN que en aquest moment "trobar entre 70 i 80 voluntaris seria ideal" per tal de poder habilitar entre 11 i 13 punts de votació al Campus de Bellaterra. Es tractarà d'un referèndum simbòlic perquè els organitzadors no tenen accés a cap cens.

De la mateixa manera que a les paperetes del desembre de les facultats de la UB i la UPF, hi haurà dues preguntes. "Estàs a favor d'abolir la monarquia com a forma d'estat i instaurar una república?" i "En cas afirmatiu, estàs a favor de l'obertura de processos constituents per decidir quin tipus de república?", seran les qüestions que podran respondre els participants. 

Si bé la Plataforma del Referèndum sobre la Monarquia de la UAB en aquest moment encara no té el permís de la universitat per situar els punts de votació dins els edificis, Sorolla espera que no hi hagi problema i si no ho faran a fora. Per tal de presentar els detalls de la convocatòria i animar a la participació duran a terme una roda de premsa la setmana vinent.

La Plataforma Fora el Borbó va organitzar el desembre el referèndum simbòlic al campus de Ciutadella de la UPF, i el d'Economia, el de Dret i el del Raval de la UB. En aquest cas, segons les dades fetes públiques pels organitzadors, 9.240 persones van participar en la votació, amb 8.860 vots a favor d'abolir la monarquia, 266 de contraris i 114 nuls o en blanc.