Els estudiants de la Universitat Autònoma de Madrid (UAM) voten des d'aquest matí entre monarquia i república en un referèndum. Aquest és el primer que es farà en unes altres 25 universitats públiques de l'Estat, entre les quals hi ha la Universitat Pompeu Fabra i la Universitat de Barcelona, que votaran el 4 de desembre

La votació s'està realitzant a tot el campus des de les 10 del matí i es podrà votar fins a les 20 del vespre a totes les facultats. Desenes de voluntaris participen per torns en totes les meses de votació i, posteriorment, a les 21 de la nit, es realitzarà una assemblea on es farà el recompte públic dels vots.

Aquesta consulta segueix la dinàmica d'altres votacions similars que s'han celebrat en diferents barris de Madrid com Vallecas o Vicálvaro. Amb la consulta, es pretén qüestionar la ciutadania sobre la institució monàrquica, que consideren que és "anacrònica i antidemocràtica". 

"Som la joventut que no vol seguir acceptant una monarquia imposada i un règim imposat i tancat amb cadenat durant 40 llargs anys, que ni nosaltres ni els nostres pares vam votar", expliquen els impulsors de la iniciativa. 

El referèndum de la UAM obre avui el calendari de votacions a les universitats públiques de l'Estat que continuarà el 4 de desembre a la Pompeu Fabra i a la Universitat de Barcelona. 

El 4 de desembre, també celebraran el referèndum la Universitat Carlos III de Madrid i la Universitat de Vigo. El 5 de desembre se celebrarà a la Universitat Politècnica de Catalunya de Terrassa, i el 12 de desembre serà el torn de la Universitat Complutense de Madrid, la Politècnica de Madrid i la Universitat d'Alacant. 

Els referèndums es prolongaran fins al mes de febrer, ja que segueixen incorporant-se noves universitats a la iniciativa com la Miguel Hernández o la Politècnica de València, entre d'altres.