Els estudiants de la Universitat de Barcelona (UB) i de la Pompeu Fabra (UPF) participaran al referèndum sobre la monarquia i el model d'Estat espanyol el pròxim quatre de desembre. Els estudiants de les dues universitats catalanes s'uneixen a la Carlos III, l'Autònoma de Madrid i a la Universidad de Zaragoza en aquesta consulta que es farà el pròxim 4 de desembre.

Els estudiants catalans, que ja havien creat la plataforma 'Fora el Borbó de les universitats catalanes' han anunciat a través d'un comunicat que se sumen "al tsunami del referèndum sobre la monarquia".

La consulta constarà d'una pregunta doble, en primer lloc es preguntarà si s'està a favor "d'abolir la Monarquia com a forma d'Estat i instaurar una República", i en cas afirmatiu, es preguntarà si s'està d'acord a "obrir uns processos constituents per decidir quin tipus de República".

Segons informen els mateixos estudiants, l'objectiu de la consulta és que tothom pugui expressar la seva opinió sobre la Monarquia, una institució que consideren "arcaica, corrupta i vinculada al règim franquista" i que, amés, en el cas català "va ser la que va beneir la repressió de l'1 d'octubre".

Al comunicat també afegeixen que "davant d'un règim polític blindat, que es nega el dret a qüestionar aquesta institució i totes les herències d'una Transició", que segons ells és "imposada" per tots aquells que no la van votar, exigeixen el seu dret a "poder discutir i decidir-ho absolutament tot" i consideren que la millor manera és acabar amb la monarquia i obrir processos constituents a tot l'Estat.

Per últim, els universitaris han anunciat que seguiran exigint a les autoritats universitàries que "trenquin definitivament amb la corona" retirant tots els símbols relacionats, que declarin a Felip VI persona non grata i no participin en cap acte organitzat per la Casa Reial espanyola.