Twitter i Facebook han suspès un total de 359 comptes atribuïts al PP dedicades a potenciar l'opinió pública artificialment en les setmanes anteriors a les eleccions del 28-A i a augmentar la interacció mitjançant "comportaments de spam", segons han informat totes dues xarxes.

Twitter ha comunicat en la nova actualització del seu informe de transparència el tancament d'una xarxa de 259 comptes "operada" pel PP que va estar activa "durant un període relativament curt de temps", concretament durant els mesos de febrer i març de 2019. Totes elles es van crear en aquest període de dos mesos, i segons les conclusions de la xarxa social, presentaven un "comportament de spam" i es dedicaven a retuitear altres missatges i a altres comptes "per a augmentar la interacció" de "manera artificial".

Segons la base de dades aportada per la xarxa social, les més de 200 comptes suspesos s'administraven des de diferents punts d'Espanya, i en la seva majoria es dedicaven a criticar al president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, i a la resta de partits, al mateix temps que enaltien el discurs del president del PP, Pablo Casado.

Per part seva, Facebook ha anunciat aquest mateix divendres el tancament de 65 comptes en aquesta plataforma i altres 35 a Instagram, també vinculades al PP, que centraven el seu contingut a disseminar notícies polítiques sobre les eleccions i aquest partit i a criticar als seus contrincants polítics.

Quant al total de perfils (que poden administrar més d'una pàgina o grup) suspesos en Facebook, la xarxa social ha informat en el seu blog corporatiu que pertanyien a "persones associades al Partit Popular" i, en línia amb el cas de Twitter, es dedicaven a "amplificar un contingut" mitjançant l'ús de comptes falsos.

La xarxa social també informa que es van gastar entorn de 1.275 dòlars (1.155 euros) en anuncis publicitaris, que també gestiona Facebook, i que algunes de les 35 comptes d'Instagram comptaven amb fins a 5.000 seguidors. Aquesta acció, informa Facebook, es va fer en col·laboració amb personal de Twitter, alguna cosa que continuaran fent "per a monitorar i actuar si es detecten infraccions futures".

Al costat de la desconnexió de les 259 comptes del PP a Espanya, Twitter també ha pres mesures contra xarxes de milers de comptes falsos a la Xina i a Hong Kong -que alimentaven les fortes protestes que van durar diverses setmanes-, l'Equador, Aràbia Saudita, Unió dels Emirats Àrabs i Egipte.

No és la primera vegada que Twitter actua contra el PP. L'abril passat, en plena campanya de les eleccions generals del 28-A, es van tancar 130 perfils falsos operats pels populars. Es va detectar que molts d'aquests perfils operaven com a bots i es dedicaven a replicar contingut automàticament a partir d'imatges de Casado i reproduïen textualment missatges de campanya. Les imatges dels suposats propietaris de cada perfil les agafaven d'Internet. Dues persones de l'equip de campanya del líder popular estarien darrera d'aquests perfils falsos.