Elpidio José Silva va fer els seus tuits de rigor dijous passat, i quan divendres va obrir el compte per seguir publicant es va trobar que no hi podia entrar. Twitter li ha bloquejat el compte al·legant que va ser víctima d'un intent de hackeig i, que per seguretat, li bloquejaven el compte. Això vol dir que el seu perfil personal segueix funcionant. Tothom pot veure els seus tuits i els pot retuitejar i fer like, però ell no pot entrar al compte ni veure'l ni publicar-hi.

Els fets passen en mig de la campanya per les eleccions del canvi de junta del deganat de l'Il·lustre Col·legi d'Advocats de Barcelona. Elpídio José Silva forma part de la candidatura encapçalada per Gonçal Oliveros i Anna Boza, que representa un gir actual a les polítiques de l'ICAB. Una alternativa al govern actual de Maria Eugènia Gay.

José Silva es va posar en contacte amb Twitter i ha omplert la reclamació per via digital, però després de 72 h, encara no ha obtingut resposta i veu a venir que no li desbloquejaran el compte fins passada la campanya electoral. "Twitter diu que em bloqueja per protegir-me", diu en declaracions a ElNacional.cat, Elpidio José Silva. "No se m'ha donat cap més explicació. He fet tuits molt respectuosos", afegeix l'exjutge, que explica que des del 2013 té a les xarxes un relat molt clar i contundent sobre el que ell anomena "el règim polític espanyol" i recorda que mai ha tingut cap incidència.

El punt d'inflexió són tres tuits que fa el dijous 6 de maig, un dels quals arriba als 1.400 likes, amb l'etiqueta #ICABpertothom, que tenen un impacte inusual pel que fa als missatges piulats en relació al Col·legi d'Advocats.

"Opinar sobre l'estat de dret a Espanya no és política si ho fas des d'un col·legi d'advocats", exposa a ElNacional.cat, convençut que Twitter l'ha bloquejat perquè no pugui intervenir en la campanya electoral de l'ICAB. Silva té més de 187.000 seguidors a la xarxa i és un altaveu molt potent per a la candidatura de Gonçal Oliveros. "Tenen molta por dels tuits que faig de l'ICAB" assegura, mirant de trobar una explicació al que ha passat.

En un context difícil i amb una desafecció molt gran entre els col·legiats, on l'abstenció arriba al 80%, per Elpidio José Silva fer arribar el missatge a tots i donar rellevància a la institució és clau en aquestes eleccions, que s'han de celebrar el 3 de juny.

El candidat demana una investigació per aclarir què ha passat. "Potser acrediten que m'han hackejat el compte. Però s'haurà d'investigar. Qui té interès a bloquejar-me el compte?", diu Elpidio José Silva. 

La candidatura de Gonçal Oliveros ha enviat també un burofax demanant el perquè del bloqueig del compte i que es torni a activar.

Una candidatura renovadora

Entre els valors i principis de la nova candidatura hi ha recuperar la catalanitat "inexistent, clarament minimitzada i menystinguda, gairebé de manera insultant". El Col·legi d'Advocats ha de ser un filtre i un gresol del que la ciutadania pensa. Davant d'un moment en què la llei va per darrere dels interessos dels ciutadans, mantenen que cal afrontar "l'aplicació injusta de la llei" i rebatre aquesta aplicació "indigna de la justícia", explicaven a ElNacional.cat fonts del projecte quan tot just es va donar a conèixer.

Entre els objectius hi ha la "regeneració ètica i democràtica, tornar a ser fidels servidors de la societat civil i ser útils per als col·legiats" perquè l'ICAB torni a ser una eina per a l'advocació. En definitiva, recuperar la referència social que eren i que diuen que s'ha perdut. "Estem per la sobirania i l'autogovern", expliquen, situant-se ja en el pla nacional. I recorden que els resultats electorals del 14-F han donat una clara majoria favorable a la república. I en aquest sentit diuen que cal estar al costat de la "voluntat del poble".

També es plantegen la possibilitat d’abandonar el Consell General de l’Advocacia Espanyola i deixar de pagar-ne la quota. “Som una proposta de base, per millorar la vida laboral de tots els companys, i defensar els drets fonamentals de la societat”, ha garantit Oliveros. Segons Oliveros, l’ICAB “és el sindicat dels advocats, i ha de ser un lobby”.