Arriben aires renovats al Col·legi d'Advocats de Barcelona. Almenys això és el que pretén la candidatura d'advocats afins al procés independentista que plantarà cara a l'actual degana, Maria Eugènia Gay, en les properes eleccions del mes de juny de l'ICAB.

"Fa temps que es discuteix la crisi interna del Col·legi d'Advocats" deien fa unes setmanes a El Nacional fonts d'aquesta candidatura renovadora. Una crisi que, segons aquestes fonts, s'ha accentuat els últims anys, en què s'ha convertit la institució en "una gestoria i un laboratori per propiciar carreres personals i polítiques, en lloc de defensar a ultrança els drets de la ciutadania".

Amb un clar perfil sobiranista i republicà, la candidatura es presenta per fer front a una junta actual que ha fet perdre els valors originals del Col·legi d'Advocats de Barcelona, segons argumenten. Parlen d'una "crisi de fa temps", en què el posicionament de la junta del Col·legi és "esperpèntic" amb "posicions contràries als drets i les llibertats". Denuncien que la institució "ha callat vergonyosament" davant del judici del procés, de la retallada de drets i llibertats i davant la vulneració de la divisió dels poders de l'Estat.

L'escollit per liderar aquesta candidatura és Gonçal Oliveros. Oliveros és llicenciat en dret i graduat en empresarials. És especialista en dret civil, penal i econòmic i dret mercantil, fiscal i ambiental. De fet, és el fundador de la secció de dret ambiental del Col·legi d'Advocats de Barcelona.

Del grup promotor hi haurà l'advocada Teresa Vallverdú i l'advocat Robert Sabata. Entre els advocats que figuraran a la llista hi haurà el president de l'associació Drets, Sergi Blàzquez, segons ha pogut saber El Nacional. Divendres es farà pública ja la candidatura.

Ni Jordi Domingo, ni Jaume Alonso-Cuevillas ni Antoni Fitó formaran part de la candidatura.

Llibertat, democràcia i justícia

"El Col·legi d'Advocats de Barcelona havia estat un referent social durant el franquisme defensant la llibertat, la democràcia i la justícia" diuen fonts del grup promotor de la nova candidatura. I amb aquest objectiu es presenten ara al deganat del col·legi. "Cal una regeneració ètica i democràtica de l'ICAB", insisteixen les mateixes fonts. I volen fer un "front comú contra la crisi que estan patint els advocats", per protegir els drets dels advocats, que també s'han vist minvats.

Entre els valors i principis de la nova candidatura hi ha recuperar la catalanitat "inexistent, clarament minimitzada i menystinguda, gairebé de manera insultant". El Col·legi d'Advocats ha de ser un filtre i un gresol del que la ciutadania pensa. Davant d'un moment en què la llei va per darrere dels interessos dels ciutadans, mantenen que cal afrontar "l'aplicació injusta de la llei" i rebatre aquesta aplicació "indigna de la justícia".

Entre els objectius hi ha la "regeneració ètica i democràtica, tornar a ser fidels servidors de la societat civil i ser útils per als col·legiats" perquè l'ICAB torni a ser una eina per a l'advocació. En definitiva, recuperar la referència social que eren i que diuen que s'ha perdut. "Estem per la sobirania i l'autogovern", expliquen, situant-se ja en el pla nacional. I recorden que els resultats electorals del 14-F han donat una clara majoria favorable a la república. I en aquest sentit diuen que cal estar al costat de la "voluntat del poble".