Tot a punt per a les eleccions del Col·legi de l'Advocacia de Barcelona (ICAB) d'aquest juny. Aquest divendres, s'ha presentat la candidatura que pretén confrontar-se a l'actual degana, Maria Eugènia Gay, amb aires renovats. La llista, encapçalada per Gonçal Oliveros i Anna Boza, pretén fer més present el col·legi a la societat i fer sentir més la seva veu; que sigui un ‘lobby’ i que defensi públicament els advocats i els drets fonamentals.

La candidatura compta amb membres independentistes, sobiranistes i republicans, però Oliveros ha remarcat que també hi ha membres que no volen fer política o que no són independentistes, com l’exmagistrat Elpidio José Silva. En un acte a l'Ateneu Barcelonès, el candidat a degà ha explicat que la motivació del seu equip és convertir el col·legi en una eina de treball realment útil pels seus col·legiats i promoure els drets fonamentals de la societat, potenciar l'ús del català a la justícia i la lluita permanent en pro del dret universal de defensa.

Quins són els membres de la llista alternativa de l'ICAB?

La candidatura liderada per Oliveros, com a candidat a degà, i Boza, com a vicedegana, també compta amb el president de l’associació de juristes DretsSergi Blázquez, l’exjutge inhabilitat, Elpidio José Silva, el membre de l’Associació Atenes de Juristes pels Drets Civils, Lluís Mestres, i el president de la Comissió de Defensa de l’ICAB i membre d’Advocats Europeus Demòcrates, Robert Sabata, entre altres.

lista alternativa colegio abogados barcelona Olivero Boza / ACN

La llista, encapçalada per Gonçal Oliveros i Anna Boza, pretén fer més present el col·legi a la societat i fer sentir més la seva veu. / ACN

En el decurs de la presentació, el candidat a degà ha explicat que el col·legi ha d’opinar sobre els temes socials importants, encara que hi hagi el risc d’equivocar-se o de no agradar a tothom, cosa que, segons ell, no ha passat en els últims anys. Per altra banda, Oliveros ha criticat que l'actual degana no hagi defensat prou els col·legiats durant la pandèmia.

La proposta per renovar el Col·legi d'Advocats

Per això, s’han compromès a abaixar les quotes col·legials que han pujat durant la pandèmia, a congelar la resta i a intentar abaixar-les en el futur. Prescindirien de despeses “supèrflues” i intentarien aconseguir ingressos donant cursos de dret a altres professions i a l’estranger en castellà i anglès.

També es plantegen la possibilitat d’abandonar el Consell General de l’Advocacia Espanyola i deixar de pagar-ne la quota. “Som una proposta de base, per millorar la vida laboral de tots els companys, i defensar els drets fonamentals de la societat”, ha garantit Oliveros. Segons Oliveros, l’ICAB “és el sindicat dels advocats, i ha de ser un ‘lobby’”.