Jordi Turull, secretari general de Junts per Catalunya, ha parlat clar després de fer-se públic la petició de la Fiscalia contra Lluís Salvadó i Josep Maria Jové per malversació agreujada l'1 d'octubre. "Avui apel·lem a què l'única manera d'enfrontar-nos a l'Estat és amb la unitat de l'independentisme. Queda clar que no tenim res a fer, ho ha provat tothom i de totes les maneres, mentre veiem que la seva única resposta és criminalitzant encara més l'1 d'octubre, lluny del que havia promès el PSOE", ha asseverat Turull en una atenció als mitjans de comunicació. Abans, ha enviat el seu "suport, escalf i solidaritat" a Salvadó, Jové i també l'actual consellera de Cultura, Natàlia Garriga, que ha descrit com a "víctimes de l'acarnissament d'estat vers el fet de l'octubre". 

Per tot plegat, Turull ha insistit que la unitat de l'independentisme és una urgència i una emergència davant d'un estat que "té com a única resposta la repressió". Davant les declaracions del ministre de la Presidència del govern espanyol, Félix Bolaños, que ha assegurat que la petició de la Fiscalia demostra que els fets de l'octubre del 2017 "encara són delicte", tot i les reformes del Codi Penal pactades amb ERC, Turull ha apuntat que això demostra la manera que té el PSOE d'entendre el "reencuentro" entre Catalunya i Espanya: "En lloc d'escoltar les urnes, incrementen la repressió contra els  ciutadans que d'una manera han tingut a veure amb l'1-O. L'Estat està en mans dels jutges i la Fiscalia i a sobre tenen un govern que falca aquesta posició", ha lamentat el secretari general de Junts. 

 

La reacció de Jové a la petició de la Fiscalia 

Concertament, la Fiscalia Superior de Catalunya demana 7 anys de presó, 32 anys d'inhabilitació i 30.000 euros de multa per a Josep Maria Jové, actual diputat d’ERC i president del Consell Nacional d’Esquerra. En el cas de Lluís Salvadó, actual president del Port de Barcelona, demana 6 anys i tres mesos de presó, 27 anys i 3 mesos d'inhabilitació i multa de 24.000 euros pels delictes de malversació de fons, prevaricació i desobediència per l’organització de l’1-O des del Departament de Vicepresidència, Economia i Hisenda. Per a la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, la Fiscalia sol·licita un any d’inhabilitació i 18.000 euros de multa per desobediència al Tribunal Constitucional (TC) pels preparatius del Referèndum, sota la direcció de Jové. 

Un dels primers a reaccionar a la decisió de la Fiscalia ha estat el mateix Josep Maria Jové, que, en un missatge al seu compte de Twitter ha titllat aquest organisme de "miserable", "males persones" i "covards". En un missatge amb un to clarament enfadat, Jové els ha recriminat que sempre van "de cara davant la repressió" i que, el que van fer l'1-O, "ho vam fer per principis democràtics i de llibertat". La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha emmarcat la petició de pena que ha formulat la Fiscalia en contra dels preparatius de l'1-O en "una causa general contra l'independentisme".