Les reaccions a la decisió de la fiscalia que demana 7 anys de presó per a Josep Maria Jové pel referèndum de l'1 d'octubre no han tardat en arribar; la primera la del principal implicat, Jové. La fiscalia demana set anys de presó per a Josep Maria Jové i 32 anys d’inhabilitació, sis anys i tres mesos de presó i 27 anys i tres mesos d’inhabilitació per a Lluís Salvadó i un any d’inhabilitació per a Natàlia Garriga pel referèndum de l’1 d’octubre. Al president del grup parlamentari d’ERC i al president del Port de Barcelona els acusa dels delictes de malversació agreujada, prevaricació i desobediència, mentre que a la consellera de Cultura li atribueix només aquest últim. Els reclama també multes que van des dels 18.000 euros de Garriga, fins als 24.000 de Salvadó i els 30.000 de Jové.

TUIT Jové

En un missatge al seu compte de Twitter, el president del grup parlamentari d'ERC, ha titllat la fiscalia de "miserable", "males persones" i "covards". En un missatge amb un to clarament enfadat, Jové els ha recriminat que sempre van "de cara davant la repressió" i que, el que van fer l'1-O, "ho vam fer per principis democràtics i de llibertat".

El passat 13 de gener la Fiscalia va demanar a la sala civil i penal del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) més temps per presentar l’escrit d’acusació en la causa contra Lluís Salvadó i Josep Maria Jové a causa de l’entrada en vigor del nou Codi Penal, que inclou una nova tipificació del delicte de malversació de fons públics. En teoria, el ministeri públic tenia fins al 20 de gener per presentar el seu escrit i va demanar una ampliació de 30 dies a partir d’aquella data.

"No reculem"

Per la seva banda, la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha emmarcat la petició de pena que ha formulat la Fiscalia en contra dels preparatius de l'1-O en "una causa general contra l'independentisme". Ho ha dit en un tuit després que la Fiscalia li hagi reclamat un any d'inhabilitació. "No reculem, continuem treballant", ha asseverat, i ha acusat el sistema judicial espanyol de fer política en comptes d'impartir justícia.

Des d'Esquerra Republicana, també han denunciat la notícia assegurant que, un cop més, "es torna a fer evident l'arbitrarietat, la injustícia i la persecució que vivim els independentistes". El partit recorda que fer un referèndum "no és un delicte" i envia el seu suport a Jové, Salvadó i Garriga.