Paraules i pocs fets. Aquest és el resum del conseller Jordi Turull que fa des de la presó sobre les bones intencions que pugui tenir el govern de coalició format pel PSOE i Podemos sobre apropar diferències amb els independentistes. En una entrevista a TV3, Turull es remet a les dades i els fets que contraposa amb les darreres declaracions de Pablo Iglesias reconeixent que el president Carles Puigdemont també és un exiliat polític.

De fet, Turull ho exemplifica amb una metàfora i considera que la comparativa amb els exiliats republicans ha fet "posar un tros a l'olla" però remarca que el que ells volen "són fets". I per aquests, entén els indults o la reforma del codi penal que començant per Podemos, tant defensen: "Van posant la pastanaga petiteta però els cops de bastó no paren. L'indult ha passat d'una mesura de gràcia a una de xantatge".

Turull va més enllà: "Hi ha aquell proverbi que diu que qui sap el que vol sempre troba el mitjà i qui no sap el que vol, sempre troba una excusa. I nosaltres no parem de veure excuses per allargar-ho tot, tenir-ho tot parat i jo porto més dies a la presó amb el govern del senyor Pedro Sánchez que amb el del senyor Mariano Rajoy. Tot i que ells puguin ser l'origen del problema. Però tampoc veig que hi hagi, per la via dels fets, ningú amb ganes de solventar el problema". 

També continua sense callar sobre la fiscalia que ha de decidir sobre els seus drets a la presó, a qui ha definit de "malaltissa" i creu que cap estudiant de dret podria ser aprovat si donés les respostes que aquest òrgan estableix amb els presos independentistes: "Diuen que un referèndum, encara que s'hagués despenalitzat, seguiria sent delicte. Ens volen condemnats amb un dret penitenciari que es castigui i no es resolgui de forma igualitària". 

Crida a les urnes

El conseller també envia un missatge d'ànim a Bernat Solé, condemnat pel TSJC per desobediència quan era alcalde d'Agramunt durant el referèndum de l'1 d'octubre: "Sé de la seva eficàcia i treballarà amb la seva mateixa eficiència però és una darrera de l'altra". I per això, fa una crida a mobilitzar el vot independentista: "Malgrat tots els malgrats que no nego, la repressió ha fet molts estralls i hem de tornar a demostrar la nostra fortalesa a les urnes, és la millor resposta".

Turull no nega les diferències entre Junts i Esquerra però mira el got mig ple: "Evidentment que hi ha episodis que ens podríem estalviar però m'agrada més concentrar-me en les solucions que recrear-me en els problemes. M'agrada més recosir complicitats. Ara que hi ha les urnes, quan sigui és igual, és la gran oportunitat que tenim per començar i carregar el dipòsit per seguir i avançar".