Casualitat o no, el mateix dia que el TSJC estudia els arguments del Govern per resoldre si accepta que s'ajornin les eleccions més enllà del 14-F, ha fet pública la sentència contra el conseller encarregat de l'organització dels comicis. El tribunal inhabilita Bernat Solé durant un any pel seu paper a l'1-O quan era alcalde d'Agramunt.

Malgrat la condemna, Solé seguirà exercint el seu càrrec al capdavant del Departament d'Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, perquè la sentència no és ferma i des del seu equip ja avancen que la recorrerà al Suprem. Precisament de la seva conselleria penja l'àrea de processos electorals. ERC denuncia que es tracta d'una "interferència que condiciona l’organització de les eleccions" i que, a més, altera la seva candidatura. Bernat Solé és el número dos dels republicans per Lleida i, segons ha anunciat la portaveu d'ERC, no podrà seguir sent-ho, perquè la sentència afecta la seva condició d'elegible. Els de Junqueras consideren que "no és casual" que la sentència arribi just ara. 

Que la sentència hagi sortit del mateix tribunal i el mateix dia ha despertat suspicàcies. Amb tot, val la pena recordar que una cosa és la sala penal, que és la que ha dictat la pena per a Solé, i l'altra la sala civil, que és la que té damunt la taula el cas de la data de les eleccions catalanes. 

Primer alcalde condemnat

Bernat Solé és el segon alcalde que s'ha jutjat per l'1-O, però és el primer a qui la justícia ha acabat condemnant pel seu paper durant el referèndum. 

El 17 de novembre de 2020 la batllessa de Roses, Montse Mindan, va convertir-se en la primera alcaldessa a seure al banc dels acusats per l'1-O. El fiscal va demanar fins a 712 investigacions, de les quals se'n van acabar obrint 100. Actualment queden 15 causes pendents. 

Un ull posat al 14-F, l'altre a l'1-O

Tots els focus apuntaven avui al TSJC. Tot Catalunya està pendent de la decisió definitiva sobre quan seran les eleccions al Parlament, si d'aquí a tres setmanes, el 30 de maig o un altre dia que el tribunal convingui. Vora les 9 del matí, tal com ha avançat ElNacional.cat, un tècnic de la Generalitat ha presentat les al·legacions per justificar la necessitat de posposar els comicis. A les 10 expirava el termini i ha arrencat la reunió dels set magistrats de la secció 5ª de la sala contenciosa administrativa. La previsió és que la resolució es doni a conèixer a tot estirar aquest divendres. 

Si bé no l'esperaven precisament aquest matí, fonts de l'entorn del conseller Solé asseguren a aquest diari que la sentència "era previsible". La defensa presentarà el corresponent recurs contra la inhabilitació per desobediència. Com va passar amb el president Torra, serà el Tribunal Suprem qui haurà de pronunciar-se definitivament sobre si manté la pena o la modifica. Fins llavors, la sentència no serà ferma.