Un 12 de maig davant "moltes cruïlles". Així llegeix el secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Turull, l'escenari que ha obert les properes eleccions al Parlament. És una convocatòria que el dirigent creu que es dirimirà entre el president a l'exili, Carles Puigdemont, o el cap del govern espanyol, Pedro Sánchez. En un esmorzar organitzat per Nueva Economía Fórum, Turull ha assenyalat que aquests comicis "van de decidir o que et decideixin, van d'un Govern liderat per Puigdemont que decideixi o que ens governi el PSOE". En aquesta línia, el secretari general juntaire descarta que el pols sigui sobre Puigdemont o Illa perquè aquest últim "farà de delegat del govern espanyol i no fa res per iniciativa pròpia que pugui molestar el PSOE". "Només farà el que li deixin fer", ha dit sobre el socialista.

🗳️ Eleccions a Catalunya 2024: calendari, candidats i tota la informació

A més d'aquesta tria, Jordi Turull ha defensat que les eleccions també són una oportunitat per escollir entre "ambició i determinació de país o resignació i insubmissió". "Són uns comicis que van de tornar a posar en marxa el país o seguir en un estat letàrgic i còmode per a Madrid; entre una gestió sense ambició o ambició en la gestió i amb mentalitat d'Estat", ha subratllat.

 

Un retorn per la investidura i una candidatura que combina "compromís i solvència"

El partit es presenta a les eleccions amb la marca Junts+ Puigdemont per Catalunya, que aglutina altres formacions com Demòcrates o Moviment d'Esquerres i que pretén incorporar independents, com ha estat el cas d'Anna Navarro, la número 2 de la candidatura. Sobre aquesta, que es presentarà el dissabte en un acte a Elna encapçalat pel mateix Puigdemont —prèviament, les llistes seran ratificades en un consell nacional de la formació—, Jordi Turull ha assenyalat que hi concorreran personalitats que barregen "compromís i solvència". "És una candidatura amb molt de goig, amb incorporacions de gent que va més enllà de Junts", ha insistit Turull, on ha apuntat que "és més important ser útil que voler ser important".

Al mateix temps, el secretari general de Junts ha elogiat el pas del president Puigdemont perquè "es podia haver presentat a les europees, treure un resultat espectacular i tenir la immunitat d'europarlamentari". A parer seu, l'eurodiputat ha fet "renúncies personals" amb el compromís de "tornar per ser investit president". "Aquest retorn es produirà i serà una victòria de país", ha volgut destacar Jordi Turull. Ara bé, també ha matisat que Puigdemont "no farà cap gamberrada" i que no apareixerà al míting final: "No podem jugar gens per temes electorals amb les institucions del país. Si hem de tenir dos escons menys, els tindrem". A més, ha alertat que el retorn del president a l'exili serà inevitable: "Per impedir que el president prengui possessió, la justícia només tindrà una via, la de prevaricar. Amb l'amnistia, tenen una oportunitat per guanyar un cert crèdit a escala europea".

Encara sobre la carta de presentació de 'Junts+ Puigdemont x Catalunya', Turull ha erigit la candidatura de Puigdemont com la "millor garantia per als catalans, també per als no independentistes". De fet, el dirigent juntaire ha 'convidat' els votants que no defensen la independència a escollir la papereta de Junts perquè "suposa que pugui tornar la millor Catalunya, ens reforça a escala interna, la negociació amb Madrid i a nivell internacional". En paral·lel, ha indicat que volen un Govern que prepari una estratègia "compartida" per veure com "culminar el que es va decidir l'1 d'octubre": "Hem de treure Catalunya de la dinàmica institucional de letargia, de tants anys de divisió i repressió i d'un estèril conformisme dialogant". "Cal un Govern amb menys màrqueting i que no estigui instal·lat en el postureig, hem de reconstruir el lideratge, separar els papers de partit i Govern i trencar la falsa dualitat entre progrés econòmic i social, que ens tregui de l'ensopiment institucional", ha declarat en una al·lusió crítica amb Esquerra Republicana. Més enllà de les propostes en sobirania, Turull ha exposat que defensaran la reducció d'impostos i que també parlaran d'immigració.

L'anunci d'Aragonès sobre el referèndum, propi de "Galerías Preciados"

Preguntat per la proposta de referèndum pactat amb l'Estat que el dimarts va fer el president, Pere Aragonès, el secretari general de Junts per Catalunya ha criticat que aquest anunci s'hagi fet durant la precampanya electoral: "És una cosa molt seriosa. Hem tingut tres anys per veure com plantegem el referèndum a Madrid, i es fa ara. El Palau sembla Galerías Preciados amb aquestes ofertes d'última hora". En aquest sentit, ha volgut contraposar l'escenografia de l'anunci amb els dels presidents Artur Mas i Carles Puigdemont: "Mas estava acompanyat per totes les forces polítiques sobiranistes el 2014, Puigdemont també va estar molt acompanyat quan va fer la convocatòria del referèndum, i Aragonès va sortir sol". Sobre aquesta qüestió, Turull també ha recordat que ells van incorporar a l'acord amb el PSOE que només un referèndum pactat amb l'Estat a través de l'article 92 de la Constitució pot substituir el mandat de l'1-O: "El nostre adversari no és Aragonès, a qui hem de convèncer és al govern espanyol".

Davant eventuals pactes, el qui va ser conseller de la Presidència ha explicat que ells defensaran un Govern "netament independentista", però amb l'actitud de "lideratge, solvència i treball". En el cas que Esquerra Republicana quedés per davant de Junts, Turull ha expressat que, per parlar d'un acord, primer haurien de saber "per fer què". "Si Aragonès queda per davant, es parlarà, però és una hipòtesi poc probable", ha manifestat. I pel que fa a una possible investidura de Puigdemont, Jordi Turull ha recomanat amb ironia fer les "vacances dels boletaires": "No marxin lluny a l'agost, estem acostumats al límit".

Turull ha estat presentat per Míriam Nogueras, la presidenta del grup parlamentari de Junts al Congrés, que ha elogiat la "vàlua, coneixements, habilitats i actitud" del secretari general del partit. El polític ha estat acompanyat d'un bon grapat de dirigents de Junts, bona part del grup al Parlament, els caps de llista al 12-M (Salvador Vergés, Mònica Sales i Jeannine Abella), gairebé tots els regidors dels juntaires a Barcelona (liderats per Xavier Trias), l'expresident Artur Mas, dirigents d'ERC com Marta Vilalta o el president de Pimec, Antoni Cañete, i el secretari general d'UGT Catalunya, Camil Ros.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!