El president a l'exili, Carles Puigdemont, presentarà la llista de la seva candidatura 'Junts+ Puigdemont per Catalunya' el pròxim dissabte 6 d'abril des d'Elna, Catalunya Nord. L'acte, que començarà a les 12:30 i serà públic i gratuït, tindrà lloc a les Antigues Escoles d'Elna i coincidirà amb el Consell Nacional del seu partit, que serà a la sala d'actes de l'Ajuntament d'Elna i haurà de ratificar les llistes que ja fa setmanes que s'estan treballant. Elna és un lloc simbòlic per al president. La petita població de la Catalunya nord des d'on va anunciar que optaria a la "restitució" com a president de la Generalitat en les eleccions al Parlament de Catalunya del 12 de maig, té una forta vinculació amb el catalanisme i l'independentisme. A part de ser on hi va haver la maternitat en la qual 600 dones, la majoria republicanes exiliades de Catalunya, van donar a llum el 1939, també va ser on l'independentisme va amagar les urnes del Primer d'Octubre. 

Els caps de llista a Girona, Tarragona i Lleida

La candidatura de 'Junts+ Puigdemont per Catalunya', a part d'aplegar el partit del president a l'exili, també incorpora fins a 7 partits, en el marc de l'Acord del Vernet: Demòcrates, Moviment d'Esquerres, Estat Català, Acció per la República, Reagrupament, Joventut Republicana i Alternativa Verda. La intenció del candidat de Junts és crear una "llista de país", ajuntant diversos partits i independents, amb la intenció d'emular la llista de Junts pel Sí.  El president a l'exili es va comprometre des d'Elna, amb un blau presidencialista nordamericà, a tornar a Catalunya si aconseguia una majoria per ser investit president. 

El que ja està definit és que Carles Puigdemont liderarà la llista de 'Junts+ Puigdemont per Catalunya' a Barcelona, Salvador Vergés ho farà per les comarques de Girona, Mònica Sales per  les de Tarragona i Jeannine Abella per les de Lleida. A més, la setmana que ve serà clau per definir qui integrarà els tiquets electorals de cadascuna de les demarcacions, després que les agrupacions locals i comarcals hagin fet les seves propostes. 

Una enquesta dona possibilitats de restitució per a Puigdemont

Precisament, aquest diumenge ha sortit la primera enquesta elaborada després de l'anunci de la candidatura de Carles Puigdemont. Segons el sondeig d'Electomania publicat per Crónica Global, el president podria ser restituït i tornar a Catalunya perquè tindria la majoria parlamentària per ser investit.  Junts per Catalunya, ERC i la CUP sumarien 69 diputats, un més que la majoria absoluta.  Tot i que el PSC de Salvador Illa guanyaria les eleccions del 12-M amb una majoria de 38 diputats (27,4% dels vots) i creixent 5 escons, la candidatura Junts+ Puigdemont per Catalunya es quedaria a només cinc escons d'atrapar el fins ara cap de l'oposició com a primera força.

Junts aconseguiria consolidar-se com a primera força de l'independentisme amb 33 diputats, amb el 21,2% dels suports, aconseguint un diputat més que fa tres anys. En canvi, la candidatura de Pere Aragonès a Esquerra Republicana sumaria 28 diputats i el desgast del Govern li provocaria la pèrdua de cinc diputats (18,9%). La CUP, amb Laia Estrada al capdavant, aconseguiria fins a 8 diputats, un menys que fa 3 anys, i seria clau per una possible reedició d'un Govern independentista amb Carles Puigdemont al capdavant.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!