L'anunci sorpresa de Pedro Sánchez aquest dilluns d'anticipar les eleccions generals i celebrar-les en menys de dos mesos (seran el 23 de juliol) ha obligat els partits a moure fitxa. Quan les maquinàries començaven a posar el focus en les negociacions pels pactes després de les eleccions municipals 2023, les direccions dels partits han hagut de sumar-hi la preparació per als comicis estatals. Aquesta tarda, Junts per Catalunya ha reunit la seva executiva per fer una valoració de la contesa de les locals i, alhora, tal com ha pogut saber El Nacional.cat, l'exconseller d'Economia i Hisenda, Jaume Giró, ha traslladat la seva voluntat d'optar a les primàries per ser candidat dels juntaires al Congrés, on competirà amb Míriam Nogueras. Més enllà d'aquestes primàries —el procediment es posarà en marxa aquest mateix dimecres amb l'aprovació del reglament d'aquest procés de votació en una executiva extraordinària—, el secretari general del partit, Jordi Turull, ha apuntat que el 23-J pot ser una "oportunitat per revifar l'independentisme" i la fórmula que ha plantejat és que les forces independentistes es presentin conjuntament en aquestes eleccions generals.

🔴 Resultats Eleccions Barcelona 2023, DIRECTE | Última hora al triomf de Xavier Trias

🔴 Eleccions municipals 2023, DIRECTE | Resultats, guanyadors i escrutini

Encara que no han iniciat els contactes amb forces com ERC i la CUP, Jordi Turull ha afegit que estan oberts a "qualsevol escenari per presentar-nos de forma conjunta" amb l'objectiu de "tornar a posar a l'agenda política que va de Catalunya o l'Estat, i no PSOE o PP". Independentment de com vagin aquestes negociacions, Junts farà el seu circuit intern de primàries i Turull ha defensat que "no seran cap obstacle per a l'acord". Tot i quedar poc temps (de fet, només hi ha 10 dies per registrar coalicions), el dirigent juntaire ha assenyalat que per ells "no quedarà".

 

"La gent demana que tornem a recomençar, teixir complicitats. L'única base que s'ha ampliat és la dels socialistes, que van participar del 155 i ens han enganyat cada vegada que s'ha arribat a un acord", ha afegit. Sobre les candidatures de Jaume Giró i Míriam Nogueras, Jordi Turull no s'ha volgut pronunciar al respecte, com tampoc sobre la piulada del president a l'exili, Carles Puigdemont, que ha fet traslladant el seu suport a Nogueras hores abans de l'executiva. En tot cas, també ha explicat que el reglament haurà d'especificar si la direcció es pot posicionar en aquestes primàries perquè, de fet, ambdós candidats són membres de l'executiva.

"Esperem que ningú vulgui anul·lar la voluntat de canvi"

Tot i que el motiu de la compareixença era per valorar el resultat de les eleccions municipals, és una qüestió que ha acabat coincidint amb la convocatòria electoral a escala estatal. Jordi Turull ha fet una lectura "positiva" del fet de ser la força política amb més victòries a municipis (341) i ser la "primera força independentista" en nombre de vots. Inevitablement, Turull ha volgut destacar la victòria a Barcelona i ha deixat clar que esperen que "ningú vulgui anul·lar aquesta voluntat de canvi fent coses estranyíssimes per evitar que Xavier Trias sigui alcalde". "Tenim tota la confiança en ell, creiem que serà alcalde", ha subratllat. Sobre els pactes, el secretari general ha concretat que ja han iniciat converses amb els partits polítics i ha recordat que la ponència política del partit és "clara": "La nostra prioritat és sumar amb forces independentistes allà on puguem fer-ho, però també escoltant els territoris".

Davant el fet d'haver estat el primer partit independentista en aquestes eleccions, Turull ha apel·lat des d'aquesta posició a fer la llista única per obrir una "oportunitat per rectificar i fer-ho amb autoexigència". "Cal una reflexió de la desmobilització que ja es veia en la participació als carrers", ha dit. Amb tot, només hi ha 10 dies per poder formalitzar aquesta hipotètica coalició dels partits independentistes i, entretant, el procediment intern per triar candidat també haurà de ser àgil. El resultat de les primàries s'haurà de validar en un Consell Nacional programat per al 18 de juny, l'endemà de la constitució dels ajuntaments, i el dia abans que es tanqui el termini per presentar les llistes al Congrés.