El secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Turull, ha insistit aquest dilluns que l'acord entre el seu partit i el PSOE a canvi de facilitar la convalidació dels decrets anticrisi del govern espanyol va ser la delegació integral de les competències d'immigració a la Generalitat de Catalunya. "Nosaltres tenim l’objectiu i la lògica de tenir totes les competències. Si nosaltres tenim pactat la gestió integral, després no val dir que una cosa sí i l'altre, no", ha subratllat el dirigent de Junts en una entrevista a 'Els Matins' de TV3. A més, Turull ha carregat contra el Govern d'Esquerra Republicana, després que els republicans intentessin minimitzar l'acord entre Junts i l'executiu espanyol: "A alguns els fa por assumir més competències quan els hi costa organitzar unes oposicions".

Respon al conseller Elena

De fet, Turull ha recordat al conseller d'Interior del Govern d'ERC, Joan Ignasi Elena, assegurant que el tripartit del PSC, ERC i ICV ha sigut l'únic executiu que ha demanat reunions urgents amb el Ministeri de l'Interior per accelerar l'expulsió d'immigrants. "Lliçons les mínimes. No ens acomplexaran", ha subratllat Turull. 

Mentre el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, assegurava aquest diumenge que les competències sobre l'expulsió de migrants és "competència de l'administració central", Turull ha insistit que l'acord amb el PSOE és la "gestió integral de totes les competències". De fet, ha recordat que Sánchez inicialment deia que l'amnistia era inconstitucional, mentre que ara la defensa en favor de la "convivència". 

Sense acord per la llei orgànica i l'oferta inicial del PSOE

Tanmateix, el dirigent de Junts ha admès que no han acordat el contingut de la llei orgànica que s'haurà de redactar després de l'acord polític i que ara serà el pròxim pas, ja que ho haurà d'aprovar la cambra baixa. "Amb 7 hores no es pot pactar una llei orgànica. Tothom sap com va anar la negociació", ha dit Turull, que ha reconegut que han de trobar un "protocol d'actuació" amb el PSOE per no anar "a l'últim minut". De fet, ha afirmat que s'aniran reunint amb el PSOE, qui els ha assegurat que decrets òmnibus com els de la setmana anterior "no tornaran a passar". 

A més, Turull ha explicat que inicialment el PSOE, en les negociacions, els proposava la "encomienda de gestión", en comptes de la delegació integral. Tot i això, Junts s'hi va negar perquè això implicava que des de Madrid es feia la política, mentre la Generalitat era qui preparava els "papers". 

La multireincidència i la immigració

Així mateix, Turull ha defensat que no afrontar els problemes no resol els problemes. "S'ha d'actuar per abordar la multireincidència. Sigui qui sigui qui la cometi", ha afegit l'exconseller de Presidència, que ha admès que Catalunya necessita immigració per la seva potencialitat econòmica. "Per això necessitem tots els instruments per afrontar-ho. Vostè creu que l’Estat procurarà que tot immigrant que vingui a Catalunya conegui que ve a un territori que té una llengua o uns costums?", s'ha preguntat Turull, que aposta per fer una política d'integració per als immigrants des de la Generalitat. 

Nova reunió del mecanisme de verificació abans d'acabar gener

D'altra banda, Turull ha assegurat que abans d'acabar el mes de gener hi haurà una nova reunió del mecanisme de verificació internacional amb el PSOE. Tot i que ja hi ha data ha dit que hi haurà secretisme, tal com ha demanat el mecanisme internacional. Només ha avançat que posaran dos grans temes sobre la taula: referèndum i finançament.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!