Preocupació i tensa espera. El Tsunami Democràtic està preparant una sèrie d’accions per tal d’afectar la mobilitat del país com a resposta a la sentència del judici al procés. "Pot durar mesos o anys". Així ho ha anunciat aquest divendres la plataforma a través de les xarxes socials. "La desobediència civil, per definició no violenta, és una eina que caldrà utilitzar de manera intermitent però sostinguda en el temps", han exposat. "Sumar victòries per acumular força. Només així podrem desgastar a l'Estat".

Però, qui hi ha darrere del Tsunami Democràtic? Com s’organitza? Sobre aquest aspecte, la informació que ha transcendit és molt limitada. La iniciativa es va presentar a les xarxes socials com una plataforma sorgida de la societat civil, encara que té el suport dels partits i entitats independentistes. L’objectiu és donar resposta a la sentència que emetrà el Tribunal Suprem sobre el judici al procés en els pròxims dies. Tal com han ressaltat en diverses ocasions i a través de les xarxes socials aquesta “resposta” es fonamentarà en una “lluita no violenta” i en la “desobediència civil”.

Des del Tsunami volen impulsar una acció de gran impacte que duri el màxim temps possible. A través de les xarxes socials i del canal de Telegram ja s’han fet diverses crides a portar provisions. A hores d'ara però, això és tot el que ha transcendit sobre el que es prepara. No se'n saben més detalls. Continua, per ara, el secretisme al voltant de l’organització i les diferents accions que finalment es duran a terme quan es faci pública la sentència.

A través d’un manifest, que es va fer públic quan va néixer el Tsunami Democràtic, demanen no desistir en la defensa dels drets individuals i col·lectius. Sempre han volgut deixar clar però que no hi haurà violència però sí “fermesa”.

El que se sap fins ara

El Tsunami Democràtic ha fet saber que la resposta a la sentència “requereix una mobilització immediata”. I ha difós que caldrà anar equipat amb “una ràdio, calçat còmode, menjar i aigua per passar el dia fora de casa”. En el cas que es visqui fora de Barcelona, “caldrà estar preparat per agafar el cotxe o el transport públic”, i insisteixen que “t’hauràs de moure de pressa”.

La primera acció convocada i coneguda però va adreçada als estudiants. S’ha fet una crida a buidar les aules i fer una vaga de tres dies.

Hi ha convocatòries a tots els campus universitaris.

Què s'ha fet fins ara?

Durant la manifestació de l'11 de setembre, la plataforma va desplegar per sorpresa dues pancartes a les Torres Venecianes de la plaça Espanya de Barcelona, on s'hi podia llegir "Organitzem la resposta a la sentència" i "#Tsunami Democràtic".

El passat 25 de setembre, unes 30 persones convocades pel Tsunami Democràtic van ocupar l'oficina de CaixaBank del carrer Torrent de l'Olla (Gràcia, Barcelona). Els activistes van repartit papers als treballadors del banc on demanaven que l'empresa deixi de finançar governs que "neguen el diàleg" i "apliquen la repressió".

Per altra banda, també van aparèixer pancartes de la plataforma al Camp Nou, en un partit de Lliga entre el Baça i el València, i al Mercat de Música Viva de Vic.

La plataforma va avisar fa dies que ho tenen "tot preparat" per quan surti la resolució de l'1-O i també que estan "en marxa" i en un moment de "compte enrere". De fet, en aquest sentit, han negat ser només una reacció a la sentència del Tribunal Suprem. En el segon comunicat que van difondre a les xarxes des que van néixer, apunten que en el marc actual no es pot assumir que el veredicte serà dur i que les opcions són "O absolució, o resposta".