El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya  ha avalat la reobertura total de l'oci nocturn a partir d'aquesta propera mitjanit amb l'exigència als clients de presentar el passaport covid. Els magistrats de la secció 3 de la Sala Contenciosa s'han reunit des de les 10 del matí per decidir sobre la petició de la Generalitat, que necessitava l'aval judicial per aplicar mesures que poden afectar drets fonamentals en la reobertura de l'oci nocturn a partir d'aquest divendres.

Amb l'aval del TSJC tira endavant el decret de la Generalitat sobre la matèria. Aquest matí la Fiscalia ha presentat el seu informe sense posar cap trava a l'obertura i al passaport covid.

L'alt tribunal català considera que el passaport covid és una mesura "idònia, necessària i proporcional" per poder reobrir un sector econòmic molt delmat per la crisi pandèmica i que alhora no vulnera greument els drets fonamentals dels usuaris. També té en compte la reducció de les dades d'incidència de la covid en les últimes setmanes, sobretot en els sectors més joves. El TSJC, per tant, avala totes les mesures i dona llum verda perquè a partir d'aquesta nit el sector de l'oci nocturn reobri.

 

 

Gairebé al mateix temps que arribava la comunicació del TSJC, el Govern de la Generalitat ha fet públic l'aval judicial amb un tuit.

 

La principal novetat que acompanya aquesta reobertura té a veure amb l’accés de les persones a aquests espais, que pivotarà a través del web VerificaCOVID.gencat.cat. Es tracta d’una eina que permet verificar que els certificats COVID emesos pels estats membres de la UE i pel Regne Unit són vàlids. Per accedir al local, la persona haurà de presentar –en format digital o en paper— el codi QR del seu certificat covid, i els responsables d’accés al local el llegiran amb la càmera de l’aplicació. Si hi pot accedir, sortirà a la pantalla la paraula ‘Validat’ o ‘no Validat’ en funció de si el certificat és vàlid o no. L’entrada al local es permetrà per a tots els supòsits en què es genera el certificat covid digital: amb la pauta completa de vacunació, recuperació d’haver passat la COVID els darrers mesos, o algun tipus de prova diagnòstica amb resultat negatiu, feta amb un màxim de 72h d’antelació si és una PCR o de 48h si es tracta d’un test d’antigen ràpid (TAR).