Quan falten poques hores per a l'obertura de l'oci nocturn, la Fiscalia ha lliurat aquest matí el seu informe on s'hi posiciona a favor. El ministeri públic avala les mesures de la Generalitat i així ho comunica al TSJC, que al llarg del dia d'avui haurà de donar una resposta al Govern de Pere Aragonès

D'aquesta manera, la Fiscalia Superior de Catalunya ha donat suport a la proposta de la Generalitat que s'exigeixi el passaport covid per entrar a les discoteques, en entendre que no suposa una "limitació de drets fonamentals" atès que es dirigeix exclusivament als qui volen accedir a aquests locals.

En un informe curt i concret de 5 pàgines, el ministeri públic diu que tot i que afecten "mínimament o lleugerament drets fonamentals o llibertats públiques" s'ha de "ponderar amb el dret a la salut pública".

 

 D'acord amb el criteri de la Generalitat, i tenint en compte la sentència del setembre passat del Tribunal Suprem que avalava aquesta fórmula, el ministeri fiscal veu "idònia, necessària i proporcionada" la mesura. En el seu escrit davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que ha d'autoritzar la mesura, recorda que l'exhibició d'aquest document no afecta greument els drets fonamentals, perquè només ho hauran de fer els ciutadans que vulguin accedir a aquests locals. A més, no es donaran més dades mèdiques ni es recolliran en un registre.

També veu bé que no es facin diferències entre regions sanitàries, perquè la situació pandèmica és similar en totes.

Les mesures

L'oci nocturn torna a obrir les portes a partir d'aquesta nit, després d'haver estat tancat durant gairebé setze mesos consecutius. Els departaments de Salut i Interior han inclòs l'aplicació del certificat digital covid.

La implementació del passaport és sense dubte la gran novetat d'aquesta reobertura, i que el TJSC ha d'autoritzar, ja que afecta drets fonamentals com la igualtat o la mobilitat. D'aquesta manera, la justícia avalarà la resolució i l'oci nocturn obrirà a les 00.00 de la nit de dijous a divendres per un termini de quinze dies. Després de l'autorització del Suprem a Galícia, hi ha prou optimisme amb la decisió que acabarà prenent el TSJC, i més després de veure l'informe de la Fiscalia que no s'hi oposa. 

L'horari serà el que es recull a la normativa general. D'aquesta manera, les discoteques podran obrir fins a les 5.00 h de la matinada de diumenge a dijous. En canvi, es podrà obrir fins a les 6.00 h les nits de divendres i dissabte

Es permetrà el consum de begudes a peu dret i el ball, però no ambdues coses a la vegada. És a dir, es podrà beure i estar dempeus, tot i que, si arriba l'hora de ballar, caldrà deixar la beguda i posar-se la mascareta per dirigir-se a la zona de ball. Finalment, l'aforament serà del 70% en la primera resolució. Si d'aquí a quinze dies la situació epidemiològica segueix millorant, es podrà plantejar la possibilitat d'augmentar la capacitat dels establiments.