L'oci nocturn torna a obrir les portes a partir d'aquest divendres, després d'haver estat tancat durant gairebé setze mesos consecutius. Ara, els departaments de Salut i Interior han concretat com serà aquesta reobertura, que inclourà l'aplicació del certificat digital covid.

La implementació del passaport és sense dubte la gran novetat d'aquesta reobertura, motiu pel qual el Govern demanarà aquest dimecres l'autorització al TJSC, ja que afecta drets fonamentals com la igualtat o la mobilitat. D'aquesta manera, la justícia avalarà la resolució i l'oci nocturn obrirà a les 00.00 de la nit de dijous a divendres per un termini de quinze dies. Després de l'autorització del Suprem a Galícia, hi ha prou optimisme amb la decisió que acabarà prenent el TSJC.

El certificat covid digital

Aleshores, es fixa "la necessitat de presentar un certificat covid digital a l'entrada de l'establiment", d'acord amb l'anunci de la secretària general de Salut, Meritxell Masó. Per comprovar-ne la validesa, el Govern posa en marxa també una aplicació web similar a la que està funcionant ja a França i Itàlia.

Aquesta aplicació permetrà "la verificació dels certificats covid digital de la Unió Europea i del Regne Unit". Masó ha explicat que l'usuari només haurà de presentar el codi QR a l'entrada de l'establiment, que disposarà d'una càmera que verificarà el passaport. Alhora, també caldrà presentar un document d'identitat com el DNI per completar la validació del certificat.

Verificació del codi QR

Un cop la càmera comprovi el codi QR i el verifiqui, a la pantalla sortirà la paraula "Validat" i una franja de color verd amb el nom, els cognoms i la data de naixement de la persona. En aquest sentit, la secretària general de Salut ha assenyalat que "no hi haurà emmagatzematge de dades", per tal de respectar els drets fonamentals.

És interessant també recordar que el codi QR del certificat digital covid enregistra si l'usuari compta amb la pauta completa de vacunació, amb una prova PCR negativa o si s'ha recuperat completament de la malaltia. El document, doncs, ajuda a fer de la reobertura de l'oci nocturn quelcom més segur.

L'horari, beguda, ball i aforament

L'horari serà el que es recull a la normativa general. D'aquesta manera, les discoteques podran obrir fins a les 5.00 h de la matinada de diumenge a dijous. En canvi, es podrà obrir fins a les 6.00 h les nits de divendres i dissabte. "Serà com ha estat sempre", ha indicat el secretari general d'Interior, Oriol Amorós.

Així mateix, es permetrà el consum de begudes a peu dret i el ball, però no ambdues coses a la vegada. És a dir, es podrà beure i estar dempeus, tot i que si arriba l'hora de ballar, caldrà deixar la beguda i posar-se la mascareta per dirigir-se a la zona de ball. Finalment, l'aforament serà del 70% en la primera resolució. Si d'aquí a quinze dies la situació epidemiològica segueix millorant, es podrà plantejar la possibilitat d'augmentar la capacitat dels establiments.

EuropaPress sitges discotecas bares musica ocio nocturno

L'oci nocturn obert a Sitges / Europa Press

Amb totes aquestes mesures s'acaben les obligacions de mantenir els registres de les persones que accedeixen als establiments i la distància personal per evitar els contactes. A més, no hi ha gaire optimisme amb el respecte de l'obligació de portar les mascaretes a la pista de ball: "La responsabilitat de la mascareta és individual. L’oci nocturn sabem que ajudarà, però no són agents de seguretat", ha assenyalat Amorós.

Masó ha remarcat que la reobertura de l'oci nocturn arriba amb una "situació epidemiològica bona". "Ara hem de ser prudents, avançar a poc a poc cap a la normalitat", ha afegit, abans d'agrari al sector la "bona predisposició" per arribar a un acord.

 

Imatge principal: La gent balla en època de pandèmia a una discoteca de Sitges / ACN