El president Quim Torra es va autoinculpar el 31 d'octubre dels mateixos delictes pels quals van ser condemnats els presos polítics pel Tribunal Suprem. Torra es va adherir així a la campanya d'autoinculpacions posada en marxa per Òmnium Cultural en protesta per la sentència del judici al procés. En tractar-se d'una persona aforada, l'autoinculpació va anar a parar al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que ha determinat que no pertoca l'admissió de la denúncia de Torra al determinar que no hi ha delicte i n'ha dictat l'arxivament.

A l'escrit presentat al jutjat de guàrdia, Torra s'autoinculpava d'haver protestat el 20-S del 2017 davant la seu del Departament d'Economia i d'haver participat activament en la preparació del referèndum de l'1-O i haver votat. Els mateixos fets que el Tribunal Suprem ha considerat equivalents al delicte de sedició.

Simple ciutadà

El TSJC sosté que "la simple participació d’un ciutadà" —en aquelles dates Torra no tenia cap responsabilitat política— en el referèndum de l'1-O "consistent a 'protestar pels registres i les detencions que la Guàrdia Civil estava realitzant en diversos indrets del país, que pretenien evitar la celebració del referèndum d’autodeterminació', o 'concentrar-se i protestar com a mostra de desaprovació' per aquestes actuacions policials, o 'participar activament en la jornada de votació del referèndum', o 'demanar i encoratjar més gent a fer el mateix', no constitueix infracció penal de cap classe, ja que, ateses les circumstàncies en què el denominat “referèndum d’autodeterminació” es va desenvolupar efectivament, no existeix constància que l’autodenunciant hagués pogut cometre un delicte de desordres públics o cap altre de similar". 

 

Òmnium Cultural va donar el tret de sortida a la campanya d'autoinculpacions el 28 d'octubre passat en un acte a la Ciutat de la Justícia.