Òmnium Cultural ha posat en marxa una campanya d’autoinculpacions com a resposta a la sentència del judici al procés. L’objectiu és omplir els jutjats de Catalunya d’autoinculpacions. “Nosaltres també ens autoinculpem, perquè si condemnen la democràcia ens condemnen a tots.

Per sumar-se a la campanya #JoMinculpo , la web de l’entitat facilita un formulari per presentar al jutjat, així com un calendari d’autoinculpacions per saber quin dia i a quin lloc s’ha de portar.

Entre els que ja s'han sumat a la campanya hi ha el vicepresident de l'entitat, Marcel Mauri, Txell Bonet, Bel Olid, Anaïs Franquesa, Xavier Antich, Arcadi Oliveres, Ada Parellada. Quim Masferrer i Martí Anglada, entre d'altres.

Òmnium considera que la sentència als presos polítics suposa l’atac més gran als drets fonamentals des de la fi del franquisme i recorda que si manifestar-se, fer ús de la llibertat d’expressió o votar és considerat un delicte per a l’Estat espanyol, nosaltres també som autors d’aquest fals delicte”.

L’objectiu de la campanya, que ha impulsat Òmnium i altres entitats socials, és deixar ben clar que l’exercici dels drets fonamentals “no hauria de ser cap delicte en una democràcia”.