L’aforament és la clau. L’Audiència de Madrid ha resolt de derivar la querella contra el socialista Salvador Illa per la compra de mascaretes defectuoses per evitar la pandèmia de la covid-19 quan era ministre de Sanitat al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) perquè actualment és aforat en aquest tribunal en ser diputat del Parlament català. La fiscalia sol·licitava l’arxivament d’aquesta querella presentada per la Confederació Estatal de Sindicats Mèdics (CESM), l’agost del 2021, quan Illa ja havia cessat de ministre, o que la investigués el Tribunal Suprem. Ara la secció segona de l’Audiència de Madrid ratifica la resolució del jutjat d’instrucció 14 de Madrid de derivar la causa a l’alt tribunal català, dictada el novembre passat.

La Confederació Estatal de Sindicats Mèdics va interposar el març de 2020 una querella contra el Ministeri de Sanitat, i Illa al capdavant,  en considerar que va cometre un delicte contra els drets dels treballadors, quan el març de 2020 el ministeri va adjudicar un contracte de 23,8 milions d’euros a l’empresa Hangzou Ruining Trading per a l’adquisició de tres lots de mascaretes, que van resultar defectuoses. El contracte va ser per procediment d’emergència, sense licitació ni publicitat prèvia. Segons el querellant,  una de les partides de les mascaretes FFP2 i N95 adquirides no complia amb la normativa preceptiva. Aquestes mascaretes van ser utilitzades entre el 5 i el 27 d’abril de 2020 pel personal facultatiu i sanitari, que atenia pacients infectats per la covid-19. Segons els sindicats mèdics, “aquestes mascaretes només tenien una capacitat de frenar la filtració dels aerosols del 70%, molt lluny del 92% mínim, que exigeix la normativa”.

 

Raonament

En la resolució, datada el 27 de febrer passat i feta pública avui,  l’Audiència de Madrid dona la raó al jutjat d’instrucció. En concret, el tribunal -format pels jutges Valentín Javier Sanz, Gemma Gallego i Tania Garcia, que és la ponent- exposa que la querella es va presentar el 2 d’agost de 2021, quan Illa havia cessat de ministre per presentar-se com a cap de llista del PSC a les eleccions del Parlament de Catalunya, del 14 de febrer i, per tant, ja no tenia l’aforament, com a ministre, el qual, com els diputats al Congrés, és davant el Tribunal Suprem. “La Constitució no garanteix la continuïtat del criteri d’atribució de la competència objectiva funcional a la sala penal del Suprem del coneixement d’una causa d’un membre del govern quan aquest ha deixat de ser-ho”. I com ara Salvador Illa és actualment diputat al Parlament acorda que la competència és del TSJC. Així ho fixa l’Estatut i la llei del poder judicial. A més de ser el líder de l'oposició al Parlament Illa va ser escollit primer secretari del PSC.