El jutjat d'Instrucció número 14 de Madrid ha obert diligències prèvies contra l'exministre de Sanitat i actual líder del PSC al Parlament, Salvador Illa, per la querella presentada per la Confederació Estatal de Sindicats Mèdics (CESM) després de conèixer-se l'ús de màscares defectuoses durant els primers moments de la pandèmia de la covid-19.

Segons informa CESM, la interlocutòria del jutge assenyala que s'han d'incoar Diligències Prèvies pel presumpte delicte social contra Salvador Illa, per a la qual cosa exigeix que es doni trasllat al Ministeri Fiscal perquè informi sobre la competència d'aquest òrgan o del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, tenint en compte que Illa és aforat. A més, en cas de resultar aquest òrgan el competent per al seu coneixement, haurà d'informar sobre la pertinència de l'admissió a tràmit de la present querella.

De moment, la Confederació es manté en espera de l'informe que elabori el fiscal, que serà traslladat també al sindicat perquè posteriorment pugui presentar al·legacions abans que sigui el jutge qui adopti la decisió sobre aquesta causa. No obstant això, l'organització ha acollit amb satisfacció la notícia.

Aquesta decisió es produeix després que l'abril de 2020 la CESM presentés una querella per la gestió de les màscares no homologades que es van distribuir entre els professionals sanitaris i que no van impedir contagis entre els mateixos en els seus llocs de treball.

En un primer pronunciament el Tribunal Suprem va considerar prematur actuar contra el llavors ministre perquè no podia demostrar-se que se li pogués atribuir la responsabilitat de la distribució de les màscares saltant-se els tràmits d'homologació que corresponia a l'Institut de Salut Carles III. Per aquesta raó l'Alt Tribunal va ordenar que es derivés al jutjat d'Instrucció, s'investigués i si es confirmava que Illa tenia implicació i seguia aforat, que la causa tornés al Suprem.

Una altra querella

A aquesta querella, Illa en suma una altra presentada el passat mes de gener per l'Associació Nacional de Víctimes i Afectats per Coronavirus (Anvac) pels delictes d'homicidi i lesions imprudents, prevaricació i contra els treballadors per la seva gestió de la pandèmia de la covid-19.

La querella es va presentar com a acusació particular en representació de diverses desenes de famílies, els familiars de les quals s'han vist afectats pel coronavirus, i segons l'advocat signant, Pedro Tabares, no només va ser pels fets de la primera onada, que consideren molt greus "per a molts ciutadans que van morir per la mala gestió el primer trimestre del 2020", sinó per altres de posteriors, com els relacionats amb decisions adoptades pel Ministeri de Sanitat entre el juliol i el setembre passats.

 

Imatge principal: l'exministre de Sanitat i líder del PSC al Parlament, Salvador Illa / Foto: PSC