El comissari de Justícia europeu, el liberal belga Didier Reynders, va mantenir dimecres a la tarda una conversa telefònica amb la ministra d'Exteriors espanyola, Arancha González Laya, i la va emplaçar a no tirar endavant la reforma del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) per majoria simple, com havien plantejat el PSOE i Podemos, segons informa El Español.

La conversa es va mantenir a petició de la ministra espanyola, que volia explicar la proposta socialista i podemita, però el comissari hauria insistit a garantir la independència judicial i evitar la politització.

El posicionament insistent de la Comissió Europea sobre aquesta qüestió hauria fet decantar el president espanyol, Pedro Sánchez, per plegar veles en les seves intencions inicials, i tornar a la idea de negociar un acord majoritari amb els populars. Sánchez s'ha pronunciat en aquest sentit al final del debat de la moció de censura del partit ultra Vox, poques hores després de la conversa telefònica.

L'objectiu d'aquesta retirada seria afavorir ara la negociació amb el Partit Popular de Pablo Casado. Concretament, des del faristol del Congrés dels Diputats, el president espanyol s’ha compromès a “aturar el rellotge” de la reforma del sistema d'elecció de l'òrgan del govern dels jutges per poder asseure's amb els populars.

En la seva segona i última intervenció durant el debat de moció de censura, Sánchez ha cridat tots els grups, especialment al PP, a convertir la moció de censura en un punt d'Inflexió, una “oportunitat per a construir”, una “moció constructiva”. Adreçant-se directament a Casado, l’ha instat a “renovar el poder judicial” a través del diàleg. “Jo avui faig un pas més: li anuncio que, per la nostra part, aturarem el rellotge de la reforma del CGPJ”, ha anunciat el dirigent socialista. L'ha instat a “asseure's un cop conclogui aquesta votació”.

Aquesta setmana el president del Grup d'Estats contra la Corrupció (GRECO) del Consell d'Europa, Marin Mrcêla, es va adreçar per carta al Ministeri de Justícia per advertir-li amb duresa que la iniciativa legislativa del govern del PSOE i Podemos per rebaixar la majoria necessària per renovar els membres del Consell General el Poder Judicial (CGPJ) "s'aparta de les normes del Consell d'Europa" relatives a la composició de consells judicials i la tria dels seus càrrecs.