Les tensions no paren de créixer al Poder Judicial espanyol. L'Associació Professional de la Magistratura (APM) i l'Associació Judicial Francisco de Vitoria (AJFV) han anunciat que no acudiran des d'ara a les reunions que convoqui el Ministeri de Justícia mentre es mantingui la proposició de llei presentada pels grups parlamentaris de PSOE i Unidas Podemos que vol elegir els vocals del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) per majoria simple i no qualificada. L'APM és l'associació majoritària en la carrera judicial.

En un comunicat conjunt, les dues associacions indiquen que un dels seus principals fins "és defensar la independència judicial", i que han decidit "no acudir a les reunions convocades ni a les reunions que ulteriorment s'organitzin pel Ministeri de Justícia per als pròxims dies". Asseguren que no es pot parlar de plans de xoc o projectes de reforma "amb qui justifica, promou i dóna suport a un projecte de reforma de la llei orgànica del Poder Judicial que ataca de pla la independència judicial" i situa Espanya "fora dels valors i estàndards europeus de separació de poders".


D'aquesta manera, les dues associacions ja avancen que no acudiran a les reunions convocades pel ministeri i que se celebrarien per videoconferència amb el secretari d'Estat de Justícia, Pablo Zapatero, els dies 19, 20 i 27 d'octubre.

La reforma exprés per modificar la llei actual de nomenaments del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) només és acceptada per Jutgesses i Jutges per la Democràcia, que ho veu com a alternativa al bloqueig actual per les desavinences entre socialistes i populars.

Tot això ha passat quan set vocals del Consell General de Poder Judicial (CGPJ) han forçat la celebració d'un ple extraordinari en aquest òrgan, per respondre a la decisió del govern de Pedro Sánchez canviar les regles de l'elecció del Consell General de Poder Judicial (CGPJ), rebaixant la majoria parlamentària necessària.

Com que són més de cinc els vocals que sol·liciten la celebració de ple, aquest serà previsiblement convocat pel president de CGPJ, Carlos Lesmes, en un termini màxim de tres dies hàbils. Això vol dir que la reunió ha de tenir lloc a tot estirar dimarts que ve.