"Com a mínim des del 2003, a Santillana del Mar, el PSOE s'ha compromès a les reformes necessàries per a un nou impuls de l'autogovern, després concretades en la Declaració de Granada del 2013 i a la de Barcelona del 2017". És, tal com ha avançat ElNacional.cat, el que finalment inclourà el programa del PSOE per a les eleccions del 10-N. Així ho han avançat fonts socialistes a aquest diari, que confirmen també una trucada de Miquel Iceta a la presidenta del partit, Cristina Narbona, per assegurar-se que s'inclogués una menció explícita al model territorial i l'encaix de Catalunya a Espanya. 

És històricament sabut i comprovat que perquè el PSOE pugui aspirar a habitar La Moncloa és indispensable recollir uns bons resultats a Catalunya. I aquí és on rau el difícil equilibri. Per guanyar vots a la resta de comunitats autònomes d'Espanya, Pedro Sánchez s'ha entregat a la fórmula d'èxit del PP, Cs i Vox, la mà dura amb Catalunya. La recepta, però, col·lisiona amb els interessos del PSC, obstinats a presentar-se com l'alternativa sensata entre independentisme i immobilisme i els garants de la millora de l'autogovern català.

A les portes de la campanya, la inclusió del concepte de federalisme al programa dels socialistes està portant cua. Si fa unes hores es va filtrar a la Ser i Eldiario.es que s'excloïa qualsevol referència a la plurinacionalitat i el model federal, aquest matí Sánchez ha rectificat en una entrevista a Antena 3. Segons el candidat a la reelecció, el que va transcendir fa unes hores era només un esborrany incomplet i no el document definitiu. 

Tant el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, com el seu secretari d'organització, Salvador Illa, han estat en contacte permanent amb la direcció del PSOE durant les darreres hores per remarcar-los que consideraven imprescindible que la redacció no oblidés obrir una porta a una sortida entre el bloqueig i el referèndum. 

Segons indiquen els socialistes catalans, el text definitiu no incorporarà textualment les paraules "federalisme" i "plurinacional", però sí que es rememoraran les declaracions de Granada i de Barcelona que en feien esment. En aquest sentit, assenyalen que ja a les últimes eleccions, les del 28 d'abril, es va optar per aquesta fórmula.